Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Per Svensson om stödet till Nationell Idag: Detta måste vara spiken i systemets kista

Genom att säga ja till driftsstöd för tidningen Nationell Idag har Presstödsnämnden skapat ett starkt provocerande relationellt konstverk som verkligen får en att tänka till, skriver Per Svensson, Senior Columnist på Sydsvenskans kulturredaktion.

Publicerad: 22 April 2010, 10:56

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Presstödet infördes en gång i tiden för att säkra den politiska pluralismen i pressen, det vill säga rädda de socialdemokratiska landsortstidningarna.

I dag är tidningsredaktionerna inte längre filialer till riksdagen. Partipressen är historia och flera av de andratidningar som kvalificerar sig för presstöd ägs numera av de tidningar som antas hota dem eller ingår i resursstarka koncerner. David och Goliat har fusionerat.

Presstödet är i dag därför inget annat än ett principiellt grundlöst och grundligt principlöst branschstöd.

Att en tidning besjälad av motvilja mot mångfald och liberal demokrati nu får över två miljoner kronor i presstöd är ett så utmanande exempel på svart ironi att beslutet skulle kunnat kvala in som ett examensarbete av en begåvad och karriärsugen konstfackselev. Genom att säga ja till driftsstöd för tidningen Nationell Idag, det gravt främlingsfientliga och fascistflirtande partiet Nationaldemokraternas organ, har Presstödsnämnden skapat ett starkt provocerande relationellt konstverk som verkligen får en att tänka till.

Och den enda möjliga tanken är: Detta måste vara spiken i systemets kista. Detta måste vara det slutgiltiga argumentet för att avskaffa ett presstöd som för länge sedan spelat ut sin roll.

Nämndens ledamöter säger att stödreglerna inte ger dem några andra möjligheter än att stoppa miljoner i de främlingsfientligas fickor. Antagligen har de rätt. Just det är det slutgiltiga beviset för att det är något i grunden fel med hela hanteringen.

Yttrandefrihet är rätten att säga också korkade saker utan att riskera att bli straffad av staten. Yttrandefrihet betyder inte att man har rätt att få betalt av staten för att säga korkade saker.

Per Svensson, Senior Columnist, Sydsvenskas kulturredaktion

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.