Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Per-Anders Broberg lämnar Utgivarna

Publicerad: 9 januari 2017, 07:13

Per-Anders Broberg lämnar uppdraget som vd för Utgivarna. Nu ska en ny vd rekryteras, och frågan om ett gemensamt medieetiskt system lever fortfarande, enligt organisationens ordförande Sofia Wadensjö Karén.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Per-Anders Broberg vill inte gå in på anledningen till varför han lämnat in sin avskedsansökan.

– Det får du ta med styrelsen.

Men han kommer att jobba för Utgivarna i knappt tre månader till.

– Jag har några uppgifter som måste slutföras, bland annat några politikerträffar.

Är du klar med vad ska du göra sedan?

– Jag har inga nya uppdrag på gång.

Utgivarnas ordförande Sofia Wadensjö Karén vill inte kommentera varför Per-Anders Broberg vill sluta men säger att det är tråkigt att han valt att gå vidare.

Frågan om ett nytt medieetiskt system har inte kommit speciellt långt. Beror hans beslut på det?

– Det stämmer att Per-Anders tycker att det arbetet går långsamt. Det är han inte ensam om, vi hade till exempel hoppats att frågan skulle lyftas tydligare i Medieutredningen.

Hur tycker du att arbetet med att få fram ett nytt medieetiskt system går?

– Vår hemställan om ett nytt gemensamt medieetiskt system lämnades in till kulturdepartementet i maj 2015. Därefter är det upp till politikerna att ta nästa steg i frågan. Styrelsen utgår ifrån att frågan ligger med i de direktiv till en ny public service-utredning som kommer inom några månader.

Hur går det att få de kommersiella medierna och public service att arbeta åt samma håll i frågan?

– Samtliga vd:ar i Utgivarnas medlemsföretag har skrivit under hemställan till kulturdepartementet där vi understryker vikten av att utreda förutsättningarna för ett gemensamt medieetiskt system. Styrelsens ledamöter är eniga i sin bedömning om att en sådan utredning borde ha högsta prioritet.

Vilket är uppdraget för den nya vd som ni ska rekrytera?

– Det blir givetvis att fortsätta att arbeta för ett gemensamt medieetiskt system, men också att fokusera på övriga utgivarfrågor där vi som styrelse har gemensamma intressen. Som till exempel misstänkliggörandet av medier samt hot och hat mot journalister.

Hur ser du på organisationens framtid om frågan om ett nytt medieetiskt system faller?

– Jag utgår ifrån att våra politiker inser vikten av ett tydligt, gemensamt medieetiskt system, därmed är din fråga förhoppningsvis hypotetisk. Dock kan sägas att en samarbetsorganisation som Utgivarna är oerhört värdefull och helt unik, även med internationella mått. Att några gånger om året kunna samla representanter för landets samtliga publicister i ett styrelserum för att både kunna diskutera och skarpt arbeta med gemensamma frågor är ytterst värdefullt i dessa tider.

Läs också startanalysen i veckans omvärldsbrev ”Utgivarnas framtid i fara

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev