Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Pensionerad sportjournalist får hjälp av barnbarn att jobba digitalt

Publicerad: 4 Juni 2018, 11:46

Morfar Stellan Nilsson med barnbarnet och kollegan Hilda Djupenström. Foto: Roger Culmsee Katrineholmskuriren

Under två veckor i sommar får Katrineholms-Kurirens sportjournalist Hilda Djupenström, 23, sällskap av sin morfar Stellan Nilsson, 68, på redaktionen. Men innan dess ska hon lära den tidigare sportjournalisten att jobba digitalt.


Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

Inför sommaren har Katrineholms-Kuriren haft problem med att hitta semestervikarier. På sportredaktionen insåg man nyligen att det helt fattades en vikarie under två veckor.

– Det finns massor av arbetslösa journalister, men de bor i Stockholm. Och med dagens löner tjänar du inte mycket på ett jobb om du måste ta kostnaden för att pendla, säger sportchefen Anders Göransson.

Klar på sporten de två kritiska veckorna var dock journalisten Hilda Djupenström, 23, vars morfar, Stellan Nilsson, jobbat många år på tidningen innan han i början av 2010-talet gick i pension.

– När jag skulle söka kortpraktik förra året var det morfar som tipsade om att jag skulle söka mig till Katrineholms-Kuriren, så när vi nu sökte folk kändes det givet att erbjuda honom en plats, säger Hilda Djupenström och fortsätter:

– Det känns jätteroligt att få chans att jobba med morfar. Det hade jag inte räknat med.

Men först behöver hon ge honom en kurs i digital journalistik.

– Tidigare har han fått lära mig om innehållet, nu får jag lära honom om formen och systemen. Vi har gått igenom tekniken tillsammans under några prova på-dagar. Nästa steg är att titta på hur man på ett enkelt sätt kan fota med telefonen och sedan snabbt publicera det online.

Hittills har allt gått bra, berättar hon:

– Han är mer lättlärd än jag trodde, säger hon och skrattar.

– Han är ju ingen ”Facebook-morfar” direkt, så jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Men han tycker det är jätteroligt att prova nya saker och är väldigt positiv.

Vad ser du att du kan lära dig av honom?

– Han har oerhört mycket kunskap kring hela bevakningsområdet. Sedan har han ett brett kontaktnät och så är han extremt snabb.

Anders Göransson, som anställt både Stellan Nilsson och Hilda Djupenström, tror att deras olika bakgrunder är en fördel:

– Han med sina erfarenheter från blytiden och hon med hennes färska kunskaper om det digitala.

Och själv ser Anders Göransson fram emot att en gammal kollega kliver in på redaktionen.

– Stellan är en sådan där person man alltid stannar till för att snacka med när man springer in i varandra. Han är uppdaterad och sportintresserad så det är klart att det här ska bli riktigt kul, säger Anders Göransson och fortsätter:

– Framför allt ska det bli roligt att Hilda och Stellan ska jobba ihop. Sedan återstår det att se hur det går när morfar ska ta order av barnbarnet.

Första passet gör Stellan Nilsson den 9 juni.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.