Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Påven fördömer falsk medierapportering

Publicerad: 8 December 2016, 07:22

Att sprida desinformation är förmodligen den största skada medier kan göra, säger påve Franciskus i en intervju med den belgisk-katolska tidningen Tertio.


Nu går också påve Franciskus in i desinformationsdebatten och kritiserar medier som ägnar sig åt att sprida falska nyheter. I intervjun i Tertio kritiserar påven medier som fokuserar på skandaljournalistik och sprider nyheter utan sanningshalt. Påven går så långt att han liknar ”mediernas besatthet” av skandaler med koprofili – en morbid fascination för avföring.

Han säger vidare att desinformation förmodligen är ”den största skada som medierna kan göra” och att medierna bör ägna sig åt att upplysa folket. Vidare underströk påven faran med att ta till medier för att förtala politiska konkurrenter, rapporterar TT:

”Kommunikationssätten har sina olika frestelser, de kan fresta till förtal, och därför användas för att förtala människor, att smutskasta dem, detta framför allt i den politiska världen … Ingen har rätt att göra detta. Det är en synd och det är sårande.”

Vatikanens publicering av intervjun kan du läsa här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.