Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Patrik Hadenius pratar utgivarfrågor i ny podd

Publicerad: 4 oktober 2018, 11:53

Utgivarnas vd Patrik Hadenius. Fotograf Johan Bergling

Utgivarnas vd Patrik Hadenius har startat en podd som behandlar hur det är att vara ansvarig utgivare.


Utgivarpodden, som görs i samarbete med Medievärlden, ska handla om hur det är att vara ansvarig utgivare. Vad brottas man med? Vad är roligt? Vad är svårt?

– Vi ska helt enkelt prata om hur det är att ratta ett utgivarskap. Jag är särskilt nyfiken på medieetiska frågor. De här avvägningarna man hela tiden behöver göra i den rollen. Hur lär man sig att fatta beslut som man känner sig trygg i? säger Utgivarnas vd Patrik Hadenius undrande och fortsätter:

– Sedan är jag förstås nyfiken på hur utgivarna tycker att det medieetiska systemetet kan bli bättre eftersom det just nu pågår en omarbetning av det.

I dag släpptes premiäravsnittet. Podcastens första gäst är SVT:s Anna-Karin Thorstensson som bland annat berättar om transparens och allmänintresse.

Hur gick inspelningen?

– Ja du, man får nog tänka att budskapet är viktigare än formen. Jag har varit skrivande journalist i närmare 25 år, men inte jobbat med ljud. Så det första avsnittet blev lite brusigt. Man kan väl kalla det för ett modernt formspråk, säger Patrik Hadenius och skrattar.

Vad ser du för utmaningar med formatet?

– En utmaning är att behärska tekniken. En annan är den linjära formen – i alla fall för mig, som är van att skriva texter till ett magasin. Men det ska jag nog lära mig med tiden. Det roliga med formen är att det verkligen är ett samtal vilket gör att lyssnaren får känna att den är på plats på riktigt.

Tanken är att Patrik Hadenius ska besöka ansvariga utgivare på redaktioner runt om i landet. Nästa avsnitt blir med Pia Rehnquist, chefredaktör på Sydsvenskan samt ansvarig utgivare för Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Och fler gäster är på gång, men Hadenius vill inte vilka i nuläget.

– Jag har några på kroken, men de vill jag inte avslöja riktigt än. Har man förslag på framtida gäster får man gärna höra av sig till mig!

Läs också

Utgivarpodden #1: SVT:s Anna-Karin Thorstensson (2018-10-04)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev