Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Patrik Hadenius lämnar Forskning & Framsteg och Språktidningen

Publicerad: 11 oktober 2017, 06:45

Utgivarnas vd Patrik Hadenius. Fotograf Johan Bergling

Journalisten och språkvetaren Patrik Hadenius slutar på Forskning & Framsteg, Språktidningen och Modern Psykologi. "Det är en lämplig tidpunkt att lämna över", säger han till Medievärlden.


Patrik Hadenius arbetade fram till 2007 som redaktör på den stiftelseägda tidskriften Forskning & Framsteg. I september 2010 fick han uppdraget som chefredaktör och vd för tidskriften. Sedan tidigare hade han samma roll för Språktidningen och Modern Psykologi som han också grundat och är ägare till. 2014 tog Jonas Mattsson över chefredaktörskapet för Modern Psykologi, men Patrik Hadenius fortsatte som vd. Nu lämnar han samtliga uppdrag. Patrik Hadenius berättar varför:

– Det är en lämplig tidpunkt att lämna över nu. Vi firar 10-årsjubileum på Språktidningen, och på Forskning & Framsteg har jag varit chefredaktör i nästan åtta år. Båda är stabila och går bra. Därför har det blivit läge att fundera över vad jag ska göra nu.

Hur var det att fatta det här beslutet?

– När jag bestämde mig kändes det som ett klokt, rationellt beslut. Det var egentligen först senare det gick upp för mig vad jag verkligen beslutat mig för. Då var det mycket omtumlande. Ungefär som när barnen flyttar hemifrån; man vet att det måste ske men det är emotionellt att ta sig igenom.

Hur har det varit att ratta alla de här titlarna?

– När det går bra och framåt är det roligt. När det är tuffare tider är det jobbigt. Men det är nästan alltid värt det. Sammantaget är vi 17 som arbetar här och det är ett grupparbete i allra högsta grad.

Från tiden på titlarna tar Patrik Hadenius med sig många fina minnen:

– Några riktigt stora saker för tidningarna kommer jag aldrig att glömma. Som när vi utsågs till Årets tidskrift eller när vi tilldelades Kunskapspriset. Och vissa enskilda läsarbrev som handlar om hur tidningarna gör skillnad. Sådant kommer jag att minnas. För mig och för Språktidningen var det också stort när jag 2012 utsågs till hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Det han är stoltast över är att han tillsammans med medarbetarna under den här tiden lyckats bygga ett förlag:

– Förlagsbygget var inte helt lätt, men det är verkligen framtiden tror jag. Det känns tryggt att vi står rustade.

Men det finns också mindre lyckade saker som Patrik Hadenius kommer att minnas:

– Tidningen Väder var en flopp, vilket fortfarande är förvånande för mig. Det är ett ämne som är på allas läppar och det finns mycket journalistiskt att göra kring klimatpolitiken. Ändå blev det ett rejält magplask, säger Patrik Hadenius och fortsätter:

– Tidningen Modern Filosofi bar inte heller. Det är sorgligare tycker jag. Den hade en trogen läsarkrets, men tyvärr var den inte tillräckligt stor.

Vad ska du göra nu?

– Avveckla mig själv samtidigt som jag bäddar för en efterträdare. Det är många surdegar jag måste baka klart.

Nu påbörjas sökandet efter en chefredaktör och vd för stiftelsen Forskning & Framsteg.

– Vi börjar där. Sedan om den personen kan göra allt eller någon del, det återstår att se. På en sådan här liten arbetsplats handlar det ofta om att hitta en eller några personer. Därefter får tjänsterna formas efter vem eller vilka det är.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.