Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Pascalidou prisas med S:t Eriksmedaljen

Publicerad: 18 maj 2018, 07:00

Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou får ta emot S:t Eriksmedaljen 2018 för sitt engagemang i demokrati- och mångfaldsfrågor.


Alexandra Pascalidou har en lång bakgrund som programledare i såväl radio som tv. År 2016 nominerades hon och kollegan Lisa Jarenskog till Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare för reportageserien Vi kallas tiggare. Pascalidou har också författat böckerna Bortom mammas gata, Kaos och Taxi som ges ut på Atlas förlag. Och i höst utkommer hennes nya reportagebok Mammorna – en berättelse om Sverige.

Nu tilldelas hon S:t Eriksmedaljen av Stockholms stads kommunstyrelse. Motiveringen lyder: ”Alexandra Pascalidou engagerar sig i frågor som rör mångfald, demokrati och rättvisa. Hon har representerat antirasismkampanjer, arbetat med utsatta kvinnor och barn med mera. År 2015 utsågs hon till årets europé av Svenska Europarörelsen.”

Alexandra Pascalidou är glad och hedrad:

”Min första medalj tar jag emot med en enorm ödmjukhet och stolthet. I kväll när jag kliver in i Blå hallen i Stadshuset kommer jag att minnas den långa vägen från betongen till salongen. Medaljen delar jag med alla de människor som lever, verkar och älskar vår huvudstad. Att min pappa, som inte ens hittar till Stadshuset trots att han har städat hela Stockholm i 40 år, får följa med i kväll gör utmärkelsen ännu betydelsefullare”, säger hon i en kommentar.

Utmärkelsen ska gå till en ”stockholmare som genom sin verksamhet eller sina insatser gjort sig förtjänta av denna utmärkelse från staden”.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.