Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PAR:s förslag: ”Diktat” alternativt ”ordning och reda”

Publicerad: 19 April 2006, 14:48

- Nu har vi hamnat i ett läge där PAR är på väg att döma av ett avtal, som för oss mer känns som ett diktat. Bertil Guslén, journalisternas klubbordförande på Göteborgs-Posten, uttrycker sitt missnöje med det avtalsförslag som lämnats till GP:s klubb och ledning att förhålla sig till.


– Avtalstexten är i väsentliga delar företagets förslag till avtal.
I morgon klockan 12 ska parterna på GP ha svarat och givit sina synpunkter till Pressens Avtalsråd (PAR).
Enligt Bertil Guslén hade journalisterna på GP gärna sett ett avtal av Sydsvenskans modell, med vetorätt för den enskilda upphovspersonen och en procentuell ersättning vid vidareförsäljning. Det avtalet respekteras av båda parter, vilket han menar att PAR-förslaget inte gör. Ersättningen blir symbolisk och modellen kan få märkliga konsekvenser, säger Bertil Guslén.
Vetorätten i det avtalsförslag som PAR lagt tillkommer ansvarige utgivaren och ersättningen utgår i ett fast engångsbelopp, enligt Journalistförbundet 1 000 kronor per år och person för alla rättigheter.
Birgitta Kruse, administrativ redaktionschef på GP, anser att man i PAR;s förslag får det avtal man vill ha. Det blir, säger hon, ”ordning och reda”.
Hon har svårt att se att upphovspersonens ideella rätt är i fara, så som Journalistförbundet ifrågasatt på sin hemsida och som Bertil Guslén ger uttryck för i samtal med Pressens Tidning.
– Ingen vill ju göra åverkan på den, säger Birgitta Kruse med hänvisning till att den ideella rätten är reglerad i kollektivavtalet från 2004 (§4 moment 7).
I avtalet finns också inskrivet att klubben har rätt att begära förhandling om företaget går utanför sina befogenheter.
Förslaget till lokalt upphovsrättsavtal på GP har lagts av två tredjedelar av PAR, Olof Johanson, ordförande, och Bertil Dejke, Tidningsutgivarnas representant i rådet. Journalistförbundets representant Lars E Rabenius har reserverat sig. Enligt förslaget får GP sälja medarbetarnas artiklar vidare till andra tidningar, dataarkiv och elektroniska klipparkiv.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.