Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Pär Fagerström tar över GävleTidningar – lämnar TU-uppdraget

Publicerad: 1 Februari 2008, 08:40

Pär Fagerström blir vd för såväl Dalarnas Tidningar som GävleTidningar. Uppdraget är att utveckla samordningar och synergier - men bolagen ska inte slås samman. En effekt av det nya uppdraget är att Pär Fagerström meddelat att han inte fortsätter som Tidningsutgivarnas ordförande.


Idag på förmiddagen informerades ledningen och personalen i GävleTidningar om vd-skiftet. Pär Fagerström träder till i mitten av mars när MittMedias köp av Dalarnas Tidningar formellt träder i kraft.

Samtidigt lämnar GävleTidningars nuvarande vd Lena Munkhammar företaget.

Pär Fagerström ska fortsätta att utveckla samarbetena mellan de två företagen. Men de ska inte slås ihop. Dalarnas Tidningar ägs till hundra procent av MittMedia, medan GävleTidningar har den lokala arbetarrörelsen som minoritetsägare, med en post på 9 procent.

– Dalarnas Tidningar och GävleTidningar har ett omfattande annonssamarbete sedan flera år, säger Pär Fagerström. Mora Tidning trycks i Gävle. Nu ska vi bygga vidare och finna fler synergier. Där vi gör samma saker på två ställen ska vi se om vi kan göra det på ett, vi ska se över systemen, vi ska lära av varandra.

Ledningarna inom de två företagen ser olika ut. Dalarnas Tidningar är ett bolag, med Pär Fagerström som ansvarig utgivare.

– Hur det blir med det i fortsättningen vet jag inte. Det är en ägarfråga, och Jan Cahling har inte fått ihop en styrelse än.

I GävleTidningar har respektive tidning ett eget ”redaktionsbolag” med chefredaktören som vd, därtill ett annonsbolag. Detta är reglerat i aktieägaravtal, och därför inte något som enkelt kan ändras.

Pär Fagerström kommer inte att samla en gemensam ledningsgrupp, utan fortsatt ha en för vardera företaget.

MittMedia står inför stora investeringar i sin tryckeriverksamhet. Tryckeriet i Falun bryts ut ur Dalarnas Tidningar och förs till MittMedia Print i april. Pär Fagerström kommer alltså inte att vara ansvarig för tryckning.

Först på investeringslistan i tryckbolaget står en ersättning för det gamla, nergångna och därmed kostsamma tryckeriet i Sundsvall. En planen ska detta ske 2009. Därefter ska verksamheten i syd, axeln Dalarna-Gävle få en lösning. Den tryckeriutredning som gjorts har föreslagit en satsning 2011 på tryckeriet i Falun och nerdragning i Gävle.

1987 till 1990 var Pär Fagerström tidningschef för Arbetarbladet i Gävle, han kan därmed verksamheten och konkurrenssituationen väl.

Du sluter cirkeln?

– Jo, det kan man säga.

Idag är han 64 år. Det är avtalat att han har det nya uppdraget i tre år.

En konsekvens blir att Pär Fagerström lämnar ordförandeuppdraget i Tidningsutgivarna i samband med årsmötet i maj.

– Jag ser fram emot att jobba med Anna Serner hennes första månader. Hon är snabb. Sedan är det dags för ett nytt tandempar.

Vem som kan bli ny ordförande i TU vill inte Pär Fagerström ha synpunkter på.
– Det är valberedningens ordförande Robert Roséns sak att sköta.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.