Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Pär-Arne Jigenius: inrätta författningsdomstol om TF försvagas

Publicerad: 9 Januari 2007, 07:47

Pär-Arne Jigenius försvarar den svenska tryckfriheten i en debattartikel i Göteborgs-Posten. Om den svenska lagstiftningen ska försvagas, bör man inrätta en svensk författningsdomstol, skriver han.


Göran Regners och Tryck- och yttrandefrihetsberedningens debattbetänkande på senhösten har nått sitt syfte och utlöst en kvalificerad diskussion om den svenska lagstiftningsmodellen med sitt starka grundlagsskydd.
Debattbetänkandets utgångspunkt är att lagstiftningen dels ska anpassas till en ny medieverklighet, dels till den europeiska lagstiftningen omkring oss.
Ett svagare grundlagsskydd skulle bland annat kunna innebära att fler än den ansvariga utgivaren skulle svara rättsligt för ett publicistiskt material.
Förre chefredaktören och PO Pär-Arne Jigenius ger de debattörer – som författaren Torgny Lindgren – som vill tunna ut ensamansvaret svar på tal. Han konstaterar att senast domen mot Otto Sjöberg visar att den unika svenska lagstiftningen ”är vid förvånansvärt god vigör”.
Han skriver vidare:
”Av historiska skäl har Sverige ett suveränt grundlagsskydd för tryckfriheten samtidigt som den dömande makten har en svagare ställning än i flera andra EU-länder. Att då med hänvisning till EU försvaga skyddet för tryckfriheten och göra det mer beroende av domstolarnas tolkningar förefaller vara en bakvänd tågordning.
Om riksdagen gör bedömningen att utvecklingen inom EU och Europadomstolens tillämpning av Europakonventionen kommer att tvinga Sverige till ett mindre detaljerat och specifikt skydd för tryck- och yttrandefriheten bör man börja med att inrätta en författningsdomstol och ge domstolarna en självständigare ställning.”
Pär-Arne Jigenius allmänna slutsats är att Sverige så länge som möjligt ska stå fast vid sin modell, och förhandla från den positionen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.