Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Papperskonflikt kan ställa till problem för tryckerier

Publicerad: 12 April 2010, 09:57

I morgon kan en övertidsblockad träda i kraft på pappersbruken. Och på fredag kan det bli strejk på sex anläggningar. Konfliktåtgärderna kan på relativt kort tid påverka tidningstryckeriernas verksamhet.


   Visst finns det en buffert i systemet. Men lagren är inte stora i dagens läge. Och skulle den här konflikten gå så långt som till att det blir strejk kommer det ganska tidigt att påverka våra kunder, säger Per Braconier, informationsdirektör på Södra.
Men redan övertidsblockaden kan ställa till det för papperstillverkarna.
   Fungerar allt som det ska så påverkar den inte så mycket. Men det räcker med att några personer blir sjuka så kan det slå väldigt hårt.

Även på Stora Enso har man tittat på vilka konsekvenser konflikten kan medföra. Informationsdirektör Jonas Nordlund kallar åtgärderna oansvariga då de leder till försämrad konkurrenskraft. Speciellt med tanke på att branschen precis varit i en djup lågkonjunktur som man långt ifrån har hämtat sig från.

Hur kommer konflikten att påverka era kunder?
   Det är klart att kan vi inte producera blir det på sikt svårt att leverera. Men jag hoppas på att vi ska få ett avtal innan dess.

LO-förbundet Pappers har sagt nej till ett medlarbud eftersom man anser att det skulle innebära reallönesänkningar. Pappers vill också ha igenom en låglönesatsning.

Från skogsindustriernas sida menar man att medlarbudet ligger på den nivå som är norm enligt det övergripande industriavtalet.

Här kan det bli strejk

De sex pappersindustrierna som kan bli uttagna i strejk är SCA Packaging i Munksund, Iggesunds bruk i Iggesund, Korsnäs  Gävle, Stora Enso Skoghall, Värö Bruk (Södra) i Väröbacka och Skärblacka  bruk (Billerud).

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.