Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

På vilket sätt råder samizdat-kultur i Sverige, Per Gudmundson?

Publicerad: 3 November 2010, 12:50

Svenska Dagbladets ledarskribent skriver på sin blogg att de etablerade opinionsbildarna bär skulden för en samizdat-kultur i Sverige. Som exempel tar han upp en journalist som inte vågar skriva sitt riktiga namn när hon skriver inlägg på bloggen Snaphanen. (Korrigerad)


Det är naturligtvis kränkande mot dem som föll offer för kommunismen att beskriva Sverige i sådana termer. Ibland tar man till kraftuttryck. Jag letade efter en bra term och hittade inget bättre.

Vad är det man inte kan säga i Sverige och skriva under med eget namn?

Det exemplifieras ganska tydligt med journalisten som skriver under pseudonymen Julia Caesar. Jag tycker att det är ett demokratiskt problem att en hyllad journalist, som har lång erfarenhet från stora, förtroendeingivande medier, måste skriva under pseudonym.

Kan det inte finnas en poäng i att vissa saker upprör så mycket att man inte vill säga dem?

Jag tycker naturligtvis också att det finns saker som går långt över gränsen för det acceptabla, förintelseförnekelse till exempel.

Vad är det hon riskerar om hon uttrycker sina åsikter i eget namn?

Hon känner att hon skulle äventyra sin egen och sina barns säkerhet. Huruvida hon har fog för oron kan inte jag bedöma, jag tycker det är allvarligt nog att hon känner så. Det tyder på att debattklimatet inte är hälsosamt.

Blogginlägget finns här: gudmundson.blogspot.com/2010/11/vi-etablerade-opinionsbildare-bar.html

Korrigerad: Den anonyma journalisten driver inte bloggen Snaphanen, hon skriver endast söndagskrönikor där.

Samizdat

betecknar underjordisk litteraturspridning i Sovjetunionen och i  östblocket under kommunistiskt styre. Begreppet samizdat används även i  sammanhang utanför östblocket om underjordisk litteratur;  ordsammansättningen på ryska antyder ungefär ”eget förlag” men används  vanligtvis om sådant som officiellt anses olämpligt, enligt Wikipedia.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.