Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

På plats: Vi och dom – för el och vatten

Publicerad: 12 November 2008, 14:57

Svenska medier bygger upp en bild av "vi och dom", enligt historikern Madeleine Hurd från Södertörns högskola. Syftet är att legitimerade de koloniala krigen, enligt Fatima Bhutto, pakistansk journalist och framtidslöfte. De deltog båda i en paneldebatt på kägelbanan med temat "Clash of civilization or clash of ignorance".


På senare tid har en del idéer om en ”clash of civilizations” vunnit mark, bland annat i skrifter av de populistiska franska filosoferna Bernard-Henri Lévy och Alain Finkielkraut.

– Jag tycker att Bernard-Henri Lévy är värdelös, inledde pakistanska journalisten Fatima Bhutto sitt anförande på Svenska institutets nätverksseminarium ”Media Awareness – To define or be defined” som anordnas som en del i Young Leaders Visitors Program.

– It’s not a clash of civilisations or a clash of ignorance, it’s a clash of powers. Kolonialismen idag är ett krig om ekonomiska resurser, framför allt om tillgången på vatten och energi.

Paneldeltagarna och publiken verkar ganska överens om att medierna, medvetet eller omedvetet, agerar i maktens intresse när de målar upp en bild av vi och dom och en ”clash of civilization.

– När jag ber mina elever hitta sådana artiklar i svenska tidningar är det aldrig något problem, de hittar alltid bra exempel från de senaste två månaderna eller så, säger Madeleine Hurd.

Hon påminner också om de historiska likheterna med en tidigare epok.

– När en grupp utmålas som att de försöker destabilisera våra samhällen som en del i en världsomfattande konspiration, att de samlas på hemliga platser (moskéer), där de läser mystiska skrifter pratar på språk vi inte förstår. Då är det ett mönster som upprepar sig. Mönster som medierna måste vara medvetna om när de ger människor de här bilderna.

Fatima Bhutto ser medborgarjournalistiken som vägen ut.

– Det är fantastiskt, för det svarar på frågan: vem pratar för oss. Här är svaret: vi talar för oss. Vi är de som får ut berättelserna, det är vi som rapporterar.

Men i Pakistan har det i dagarna dykt upp ett nytt hot mot just medborgarjournalistiken: Dödsstraff för ”cyberterrorism” som en del i bekämpningen av ”anti-demokratiska krafter” i kriget mot terrorismen.

– Och eftersom medierna i Pakistan spelar döda för att inte stöta sig med makten har vi inte fått veta vad det betyder. De har inte ställt frågan om det här betyder att folk som bloggar eller lägger ut filmer på Youtube nu kan dömas till döden.

Lyssna på anförandena:

Madeleine Hurd (börjar med introduktion av panelen)
Fatima Bhutto
Lina Sinjab
Publikens frågor
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.