Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

P4 Västmanland utgivare kritisk mot VLT:s granskning av lokalmedier

Publicerad: 10 juni 2016, 12:13

VLT granskar lokalmedierna

”Rena felaktigheter”. P4 Västmanlands utgivare, Kent Nilsson, tillbakavisar kritiken som riktats mot Sveriges Radio i VLT:s artiklar.


När P4 Västmanlands chef och ansvarige utgivare Kent Nilsson slog upp fredagens pappersupplaga av VLT blev han förvånad:

– Jag tycker det är överraskande att man ger detta fem helsidor i tidningen. Det tror jag inte att jag har sett att VLT gjort vid någon händelse förutom möjligen den stora skogsbranden.

Kent Nilsson är kritisk mot dagens publicering, som han menar riktar in sig helt och hållet på P4 Västmanland samt saknar självkritik:

– Någon granskning av västmanländska medier, som de kallar det, är det inte. Det är i princip en genomgång av P4 Västmanland.

Finns det något i kritiken som du kan hålla med om?

– Påståenden om att vi inte skulle ge dem kredd är rena felaktigheter. Vi länkar bra mycket mer till VLT än vad de någonsin gjort till oss. Sedan kan jag konstatera att de just den här veckan hade väldigt många länkar till oss och att det sammanföll med den här publiceringen.

I en intervju med Medievärlden sade VLT:s redaktionschef, Mårten Enberg, att ”lokaltidningen gör det grundläggande jobbet åt Public Service”. Men den bilden delar inte Kent Nilsson:

– Att de skulle lägga en grund för vår journalistik är fullständigt fel. Det kan jag med säkerhet tillbakavisa. Vi sänder 12 timmar per dygn, hur sjutton skulle vi kunna bygga vår verksamhet på deras jobb?

Kent Nilsson tycker också det är viktigt att understryka att Public Service inte får några statliga anslag:

– Inte en enda skattekrona går till Public Service. Det handlar om en radio- och tv-avgift som var och en betalar ur egen ficka. Det gör också att vi har ett ansvar att ge avgiftsbetalarna det bästa vi har, säger Kent Nilsson och fortsätter:

– Den lokala journalistiken är oerhört viktig och har aldrig varit så viktig som nu. Vi behövs verkligen och jag är också bekymrad över att lokaltidningarna tappar läsare. Vi behöver vara många aktörer på mediemarknaden och vi behöver vara starka. Men i stället för att tidningarna ska snegla på avgiften vi får finns det mycket annat vi behöver lägga kraft på.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev