Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

P4 Västerbotten gick på Emanuel Karlstens krönika

Publicerad: 28 Oktober 2016, 07:13

I rubriken och ingressen påstods att människor som inte läser böcker är smartare. Den som läste vidare fick dock veta att krönikan byggde på en fejkad studie och att Karlstens avsikt var att belysa att många delar material på sociala medier som de inte läst. Men SR P4 gick rakt i fällan.


Ämnen i artikeln:

Emanuel Karlsten

I veckan har Emanuel Karlstens krönika i Göteborgs-Posten med rubriken Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare delats flitigt i sociala medier. I ingressen skrev Karlsten att forskare genomfört en vetenskaplig studie som visar att bokläsare har sämre analysförmåga.

Först i brödtexten framgår att studien är påhittad. Krönikan var ett slags socialt experiment för att påvisa att allt fler delar sådant de inte läst utan endast sett utdrag av på sociala medier.

Krönikan fick stor spridning och på Twitter var det många som delade artikeln för att driva tesen att folk som läser böcker är dummare.

Men det var inte bara ”vanligt” folk som gick på ”nyheten”, berättar Emanuel Karlstens i sin podcast Mediepodden som han gör tillsammans med medieanalytikern Olle Lidbom. Även journalister struntar i att läsa mer än det utdrag som syns i sociala medier.

P4 Västerbotten lyfte ”nyheten” i programmet Eftermiddag. Först senare, efter att en lyssnare hört av sig och undrat om programledaren läst hela artikeln, gjorde P4 Västerbotten en pudel.

Emanuel Karlsten skriver om händelsen i en Facebook-post:

”Jag skrev en krönika om detta för att experimentera om folk verkligen läser spektakulära nyheter, eller nöjer sig med spetsiga rubriker. Det fick effekt, men jag kunde aldrig drömma om att andra medier skulle göra nyheter – endast på rubrik och ingress. Tills jag hörde det själv.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Emanuel Karlsten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.