Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Överraskad Fichtelius vann Stora journalistpriset

Publicerad: 22 November 2007, 20:49

- Omtumlande. Det var Erik Fichtelius första ord när han kom upp på scenen för att ta emot Stora journalistpriset som Årets Förnyare. Få hade tippat Fichtelius som vinnare för det omdiskuterade projekt "Ordförande Persson".


Fichtelius vann i konkurrens med segertippade aftonbladet.se (för satsningen Irak Direkt) och vk.se (för att med bloggars hjälp ha vitaliserat den politiska debatten i Umeå).

Juryns segermotivering: ”För att ha förnyat metoden att porträttera en politisk makthavare, och med tv, webb och bok givit svenska folket unika insikter om vad ordförande Persson tyckte och tänkte – egentligen.”

Det var andra gången som Erik Fichtelius vann Stora journalistpriset. Förra gången var 1986.

Även i klassen Årets Avslöjande blev det en vinnare som fick flera att höja på ögonbrynen: Sven Bergman, Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin, Uppdrag Granskning, Sveriges Television, för dokumentärserien ”JAS – de hemliga avtalen”. Samma trio vann Stora journalistpriset 2005.
Juryns motivering: ”För en uppfinningsrik och enträgen granskning som avslöjade det smutsiga spelet bakom vapenexporten.”

Övriga nominerade i klassen var Janne Josefsson, Lars-Göran Svensson, Uppdrag Granskning, Sveriges Television för programmet ”Historien om Louise” och Expressen, för artikelserien ”Warhol-mysteriet med svenska miljonboxarna”.

Klassen Årets Berättare vanns av frilansjournalisten Isabella Lövin för ”hennes chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris”, som juryns motivering lyder.

Lukas Bonniers Stora Journalistpris gick till veteranen Bo Holmström, TV 4, ”för att han i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa.”

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.