Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Över 60 egyptiska medier har blockerats

Publicerad: 15 juni 2017, 10:01

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

Ett 60-tal egyptiska nyhetssajter har på kort tid stängts ned av myndigheterna i Egypten. "Landet har länge haft problem med pressfriheten och det har tyvärr bara blivit sämre", säger RUG:s ordförande Jonathan Lundqvist.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Myndigheterna i Egypten har blockerat ett 60-tal medier de senaste veckorna, rapporterar Dagens Nyheter. Yttrandefrihetsorganisationen AFTE har sammanställt en lista över de drabbade. Bland dem finns Al Jazeera och arabiska editionen av Huffington Post, skriver Al Jazeera.

Najia Bounaim, kampanjansvarig för medborgarrättsorganisationen Amnesty International i Mellanöstern, säger till DN att hon saknar exempel på liknande massavstängningar. Hon fruktar nu att ”de sista fria ytorna för egyptiska mass­medier stängs”.

Reportrar utan gränser beskriver yttrandefrihetssituationen i Egypten som svår och utvecklingen som ”extremt oroande”. Landet hamnar på plats 161 av 180 i 2017 års upplaga av organisationens pressfrihetsindex.

– Situationen i Egypten är inte ny. Landet har länge haft problem med pressfriheten och det har tyvärr blivit sämre för varje revolution, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för svenska Reportrar utan gränser, och fortsätter:

– Det är tråkigt att säga det men vad vi ser nu är tyvärr ”yet another day in Egypt”.

Jonathan Lundqvist säger att det generella målet med att stänga ned medier är att öka myndighetskontrollen av informationsflödet.

– Medier och yttrandefrihet är maktens motståndare. För makten är alltså medier ett stort hot. Och stryper man tillgången till medierna behåller man själv informationsmonopolet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev