Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ove Joanson lämnar PS-bolagens stiftelse

Publicerad: 20 Augusti 2015, 07:36

Ove Joanson ställer inte upp för omval när ny ordförande för Förvaltningsstiftelsen ska utses.


Vid årsskiftet ska sju av tretton ledamöter ersättas i Förvaltningsstiftelsen som äger de tre svenska public servicebolagen Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB och utser bolagens styrelser. En av dessa ledamöter är ordförande Ove Joanson som i eftermiddag kommer att meddela kulturministern att han inte ställer upp för omval.

Skälet är att jag från årsskiftet kommer att arbeta med strategi- och mediarådgivning för större företag och organisationer. Dessutom kommer jag att vara aktiv i flera webb-tv-projekt. Båda dessa verksamheter kan innebära intressekonflikter för uppgiften som ordförande i förvaltningsstiftelsen, säger Ove Joanson i ett uttalande.

Han har kritiserats för att plockade in den före detta Stampen-vd:n Tomas Brunegård i SR:s styrelse. En utnämning som bland annat HD:s chefredaktör Lars Johansson menade kunde skada förtroendet för hela branschen. Frågan är om nomineringen av Brunegård tål en granskning. Det är hans kompis Ove Joanson, som i egenskap av ordförande i Sveriges Radios ägarstiftelse, är med och utser styrelseledamöterna.”

Jag har förstås redovisat för stiftelsens styrelse att jag tidigare har arbetat tillsammans med Tomas Brunegård, kommenterade Ove Joanson till Medievärlden.

Ove Joanson har varit ordförande för förvaltningsstiftelsen sedan 2012. Han har tidigare varit styrelseordförande i Sveriges Radio (2003-2010) och Vd för Sveriges Radio och Sveriges Riksradio (1984-1996), ekochef och utrikeskorrespondent.

Ove Joanson var också Utgivarnas första ordförande.

Kritik mot utnämningen av Tomas Brunegård

Brunegård om kritiken mot hans utnämning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.