Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Oväntat påhopp från Anette Novak

Anette Novak skriver i en replik till GTF att Medieutredningens direktiv var tydliga och syftar till att stärka lokaljournalistiken. Det är riktigt, men direktivet sade också, vilket är minst lika viktigt, att ett stöd ska ”främja möjligheten för allmänheten att ta del av denna journalistik”.

Publicerad: 25 januari 2018, 08:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dennis O Krook


Det är med anledning av detta som gratistidningarna vill lyfta fram lokalmedier som är tillgängliga för alla medborgare, oavsett inkomst. De prenumererade tidningarna, det vill säga de traditionella stödmottagarna, utestänger tillgången till lokal journalistik för långt fler än hälften av medborgarna med sina betalväggar och dagens prenumerationsmodell.

Det, minst sagt, oväntade påhoppet från Anette Novak om att gratistidningarna, på sin höjd, är ”produkter med ansatsen att utgöra en fullvärdig lokaltidning” är inget annat än dumt och nonsens. Många tidningar, inte minst i Stockholm, är verkligt fina lokala tidningar och utgör för många svenskar den enda tillgängliga tidningen och kanalen som förmedlar lokala nyheter. Att dessa är viktiga eller mycket viktiga för kommunerna och den lokala rapporteringen visar Mediestudiers årsbok på i kapitlet ”Kommunerna om tillståndet för den lokala journalistiken” av Carina Tenor.

Det stämmer, som Anette Novak säger, att medlemsbasen är bred med stor spännvidd, men precis som för medieutredningen är vårt förslag inte kopplat till någon distributionsform utan tar utgångspunkt i att möjliggöra bättre förutsättningar för alla tidningar som jobbar med journalistiskt innehåll.

Medieutredningen valde att sända en signal genom att höja gränsvärdet från 50 procent till 60 procent för att stärka den kvalitativa journalistiken för medborgarna. Gratistidningarna är eniga i ambitionen men anser att den egenproducerade lokala journalistiken är viktigare än den totala mängden redaktionellt innehåll.

Låt oss göra ett räkneexempel med en tidning som omfattar 40 sidor:

1. Medieutrednings förslag
Andel redaktionellt innehåll: 60 procent
Minst 20 procent lokalproducerat
Det ger medborgaren 8 sidor lokaljournalistik.

2. Gratistidningarnas förslag
Andel redaktionellt innehåll 40 procent
Minst 30 procent lokalproducerat
Det ger medborgaren 12 sidor lokaljournalistik.

Gratistidningarnas förslag uppfyller enligt vår uppfattning medborgarens behov i större utsträckning och bidrar till att stärka lokaljournalistiken på de vita fläckarna till de många medborgarna på ett bättre sätt.

Utredningen antar att befintliga medier har bäst förutsättningar att skapa journalistik, dock saknar detta antagande helt omsorg om att den journalistik som skapas också ska tillgängliggöras för så många medborgare som möjligt.

Ett aktuellt exempel är de nyligen nedlagda ETC editioner vars hela modell finansierades med presstöd, men där stödet kom väldigt få tillgodo då 15 av deras lokala tidningar runt om i landet inte nådde upp till 1 500 prenumeranter. Detta i städer med 50 000–1 000 000 invånare. Stöd var eller beräknades vara på mellan 1,9 miljoner kronor till 2,9 miljoner kronor per edition. Det innebär att mindre än 0,3 till 6 procent av hushållen i respektive ort fick ta del av journalistik som finansierats med över 30 miljoner kronor. De gjorde säkerligen fina kvalitativa journalistiska produkter, men journalistiken och statsbidraget kom sannerligen få medborgare tillgodo.

Gratistidningarna också har redan som Anette Novak önskar, tagit initiativ till att stärka kraven för medlemskap i branschorganisationen med krav på en ökad andel redaktionellt och journalistiskt utrymme. I en strävan att arbeta för en bättre lokal journalistik som når hem till alla Sveriges medborgare, inte bara för de som har råd.

Och Anette Novak vi tror precis som du att det förutom att gynna den lokala journalistiken också kommer det att gynna den lokala affären, men även den journalistiken och lokaldemokratin.

Gratistidningarnas Branschorganisation GTF

Kontaktperson Dennis O Krook,
dennis@gratistidningarna.se

mvredaktion

Läs också

GTF: En lösning för lokaljournalistiken

Replik av Anette Novak: Medieutredningens förslag syftar till att stärka lokaljournalistiken

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.