Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Oväntad Duns i skånska brevlådor

Publicerad: 17 April 2008, 10:19

I morse blev alla Norra Skånes prenumeranter överraskade. Hela tidningen var gjord av gymnasieelever från Hässleholm. I hemlighet har tidningens redaktionschef Mimmi Karlsson-Bernfalk planerat detta ända sedan i november.


– Vi kommer inte att få 1 000 nya unga läsare bara för det här. Men vi måste ta till saker som kan ge oss fler, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

I flera år har det varit en dröm för henne att låta en klass göra en hel tidning. Och nu har den blivit verklighet. Tillsammans med TiS-konsulenten Anders Thall och årskurs två på Tekniska skolans internationella program har hon genomfört DUNS-projektet. (De Ungas Norra Skåne).

Första kontakterna med skolan togs i november. Sedan december har eleverna fått regelbundna lektioner i journalistik, mediekunskap och skrivande. Och i går var det dags att visa vad man lärt sig.

Två elever som utsetts till redaktionsledning kom halv åtta för att dra upp riktlinjerna för dagens arbete tillsammans med den ordinarie ledningen. När sedan resten av klassen kom bemannade de alla redaktionella avdelningar, från ledare till lokalredaktionen. Tidningens journalister följde sedan med på uppdragen och skrev spökartiklar som skulle tas in om det blev nödvändigt.

– Men det behövde vi aldrig. Även om vissa texter skrevs under av både duns-reportern och den vanliga, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Naturligtvis gick inte allt som planerat. Tekniken strulade till det och arbetet låg nere under en timme vilket gjorde det lite svettigt för de som hade produktionsansvar. Men allt löste sig till slut och tryckpressen kunde starta som planerat.

Hur skötte sig eleverna?
– När allt var klart så berättade jag för dem att de är riktiga journalistämnen. Allt blev klart innan deadline. Men inte en minut tidigare.

Blir det ett nytt DUNS-projekt?
– Om du hade frågat mig i går skulle jag sagt aldrig mer. Men nu känner jag inte så. Även om det är osäkert om det blir i lika stor utsträckning, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Anledningen till att hon inte informerat läsekretsen om att tidningen skulle tas över för en dag av skolelever var att Mimmi Karlsson-Bernfalk ville att läsarna ”skulle ha samma glasögon som vanligt”. Och reaktionerna har enligt henne bara varit positiva.

– Det var till och med en som sa att det här var den bästa tidning vi gjort någonsin?

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.