Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ovanligt åtal mot Springare-gruppen

Publicerad: 1 mars 2019, 12:21

Grundaren av Facebook-gruppen Stå upp för Peter Springare åtalas. Han ses som ansvarig för inlägg som åklagaren anser utgör hets mot folkgrupp – enligt en lag som sällan används.


En man i 50-årsåldern åtalas för att ha legat bakom gruppen Stå upp för Peter Springare. Facebook-gruppens syfte var att visa stöd för den Örebro-polis som blev uppskattad i högerextrema kretsar efter att han skrivit en text om invandring samt uttryckt att han ville ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”. Ett uttalande han senare backade från.

Men Facebook-gruppen fylldes av flera inlägg som åklagaren Maria Estberg i stämningsansökan, som lämnades in till Eskilstuna tingsrätt under torsdagen, kallar för uppenbart hets mot folkgrupp.

Enligt lagen om elektroniska anslagstavlor är den som ligger bakom en grupp på Facebook ansvarig för att ta bort uppenbara olagligt innehåll från gruppen.

Mannen själv hävdar enligt förundersökningsprotokollet att han inte är skyldig. Han uppger att gruppen får mellan 7.000 och 8.000 nya kommentarer om dagen och att han och de andra administratörerna inte har möjlighet att kolla alla. Men att alla kommentarer som de ser och som de tycker är över gränsen tas bort.

”Man tar hellre bort en kommentar för mycket än en för lite”, säger han under förhör med polisen.

Det är ovanligt att lagen om elektroniska anslagstavlor, även kallade BBS-lagen (för engelskan Bulletin board system), används. Mårten Schultz, juridikprofessor och kolumnist i SvD, säger att han inte kan kommentera det specifika fallet – men att det är glädjande att lagen nu prövas.

– Det är ett problem att denna lagstiftning, som teoretiskt skulle kunna ha en viktig roll för att åstadkomma en rimlig avvägning mellan å ena sidan yttrandefrihet och å andra sidan ett skydd för integritet, trygghet och säkerhet, i praktiken aldrig används, skriver han i en kommentar till Medievärlden.

Han tycker att bristen på applicering av lagen tycker Mårten Schultz strider mot lagstiftarens intentioner.

– Det finns därtill ett stort behov av vägledning rörande lagens tillämpning.

Läs också

Springare backar om att förinta journalister (2017-03-23)

Polisledningen om Springares uttalande (2017-03-20)

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.