Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Otto Sjöberg: Utvecklingen visar på behovet av nya regler

Publicerad: 26 Maj 2011, 12:10

Det handlade inte om något medvetet risktagande för att tjäna grova annonspengar. Både Otto Sjöberg och Anders Gerdin trodde att EG-domstolens beslut gjorde det fritt fram att publicera annonser för utländska spelbolag.


Ämnen i artikeln:

Otto Sjöberg

Innan Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin och Expressens förre chefredaktör Otto Sjöberg beslutade att publicera annonser för utländska spelbolag hade de rådfrågat ett antal experter. Bland annat en jurist som själv suttit i EG-domstolen och avgjort den här typen av mål.

Alla var eniga. Efter EG-domstolens utslag i det så kallade Gambelli-målet borde det vara fritt fram att publicera den här typen av annonser. Enligt den får det i princip inte finnas några inskränkningar när det handlar om etableringsfrihet och fri rörlighet över gränser för varor och tjänster,

Det handlade alltså inte om ett medvetet riskande från chefredaktörernas sida.

Jag hade avstått från publicering om det funnits några tveksamheter, sa Anders Gerdin under dagens vittnesförhör i spelmålet.

Fortfarande finns det ingen enhetligt tolkning av lagrummet. Men bit för bit får han mer rätt i att det behövs en förändring av lotterilagen, anser Anders Gerdin.

Otto Sjöberg fick frågan av åklagare Britt-Marie Hägglund om han övervägde att avvakta med att publicera annonserna tills rättsläget var klarare. Svaret blev nej. Bland annat med tanke på att reglerna om alkoholreklam just då höll på att förändras efter den så kallade Gourmetdomen.

Han underströk också behovet av att regelverket förändras:

Verkligheten har förändrats dramatiskt sedan 2003. Det gör att behovet av att ändra reglerna blir ännu mer tydligt.

Två exempel på att världen inte ser likadan ut nu som när kvällstidningarna publicerade de annonser som rättegången handlar om är Facebook och Twitter.

De fanns inte ens då. Nu är de två dominerande aktörer på den digitala sidan.

Han påpekade också att Lotteriinspektionen inte alltid har rätt. Bland annat när de försökt ålägga Expressen censur när tidningen på redaktionell plats publicerade information från spelbolagen.

Vilka oddsen är för att hovrätten ska ge dem rätt vill inte Anders Gerdin gå in på:

Det får du kolla med Ladbrooks, säger han till Medievärlden.

Vad som händer om rätten går på åklagarens linje kan han inte heller säga.

Först måste jag i så fall läsa domen ordentligt. Sedan får vi se. Men det är inte uteslutet att vi tar det vidare till högre instans.

Men så långt ska det nog inte gå tror han:

Det är juridiskt mycket kunniga personer. De fattar nog rätt beslut.

I morgon avslutas rättegången. Varken Aftonbladets nuvarande chefredaktör Jan Helin eller Expressens nuvarande chefredaktör Thomas Mattsson kommer att höras.

Spelrättegången börjar idag

Thomas Mattsson: Principen är viktigare än pengarna

Ämnen i artikeln:

Otto Sjöberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.