Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Otto höjde Expressens självförtroende

Publicerad: 10 December 2008, 13:00

Otto Sjöberg har höjt livsandarna på Expressen, bromsat upplagetappet - till och med höjt den några år - men också hamnat inför rätta i ett historiskt förtalsmål mot Mikael Persbrandt.


Ämnen i artikeln:

Otto Sjöberg

Otto Sjöberg kom till Expressen 2001 och blev lösningen på den akuta ledarskapskrisen som följde på att Joachim Berner och Expressen inte var kompatibla, milt uttryckt.

Otto Sjöberg är professionell kvällstidningsmakare och redaktionen märkte det omedelbart. Tidningen och dess medarbetare mötte omvärlden med ett nytt självförtroende.

Samtidigt var Otto Sjöbergs recept ett klassiskt kontinentalt eller brittiskt för tabloider, mer down market än de svenska kvällstidningarna varit tidigare: mer kändisbaserat och tv-kopplat, sex och samlevnad utvecklat ytterligare ett steg.

Aftonbladet hakade på när Expressen fick betalt i upplageframgångar.

Under Otto Sjöberg och Bengt Ottosson har Expressen definitivt blivit kommersiellt framgångsrikt.

Att nätet ligger långt efter Aftonbladet kan inte skyllas på Otto Sjöbergs ledning. Det är en arvssynd från mitten av 90-talet.

Ett par tunga slag har drabbat Otto Sjöberg:

Förtalsdomen för behandlingshemsartikeln om Mikael Persbrandt. Expressens misstag ansågs så pyramidalt att JK Göran Lambertz valde att åtala han också. För detta fick JK kritik – men vann målet.

Kort tid efter domen i Persbrandtmålet publicerade tidningen en snarlik – lika fel – artikel om Sven-Erik Magnusson. Omständigheterna var likartade, Otto Sjöberg var inte själv i direkt tjänst.

Efter denna andra vurpa tog Otto Sjöberg i med hårdhandskarna omgående. Flera personer i redaktionsledningen fick nya roller och på redaktionen ordnades en omfattande utbildning i press- och yrkesetik och vad som gäller för Expressen. Den ambitiösa utbildningen får Otto Sjöberg beröm för internt.

De senaste två åren har upplagan och räckvidden sjunkit för båda kvällstidningarna. Det torde gnaga på det hårdaste kvällstidningsproffs. Om det inte finns en hittills okänd akut orsak, så kan detta mycket fått Otto Sjöberg att tröttna.

Sju år är länge på posten. Anders Gerdins tio år får hållas för ett svårslaget rekord i dessa tider.

Expressens upplaga och räckvidd enligt Sifo Media. Under Otto Sjöbergs första år bromsades tappet, upplagan till och med ökade.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Otto Sjöberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.