Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Otrohet stort i USA-medier

Publicerad: 13 Augusti 2008, 07:46

Amerikanska medier frossar i att förre presidentkandidaten John Edwards erkänt att han bedragit sin fru. - I USA är otrohetsaffärer förstasidesstoff. Hade det hänt i Frankrike hade ingen höjt på ögonbrynen, sa Ginna Lindberg, SR:s Washington-korrespondent, när hon i går mötte lyssnarna i Stockholm.


En gång om året samlas Sveriges Radios korrespondenter i Stockholm. För andra året passar SR på att kombinera det interna seminariet med ett öppet publikarrangemang på Södra Teatern. Många hade kommit för att se ansiktena bakom rösterna, en kvart före utsatt tid var så gott som alla platser i teatern slut.

USA-korrarna Ginna Lindberg (Washington) och Daniel Alling (New York) försökte bringa klarhet i vad som händer i den pågående valkampanjen. Efter en intensiv vår har kampanjen under sommaren gått in i ett lugnare skede.

Uppgifterna om den före detta demokratiska presidentkandidaten John Edwards otrohetsaffär har cirkulerat länge, bland annat i skvallertidningen National Enquirer. Men de mer seriösa medierna har avstått från att ta upp historien.

Efter att länge ha nekat till anklagelserna erkände Edwards i förra veckan att han haft ett förhållande med filmaren Rielle Hunter, en relation som ska ha inletts och avslutats under 2006. Han förnekar dock att han är far till hennes barn.

Efter Edwards erkännnande har det uppstått en mediedebatt i USA, berättade Ginna Lindberg. Frågan är varför de etablerade medierna inte tog upp affären tidigare:

– Det kan bero på att John Edwards fru är döende i cancer. Det skulle kanske uppfattas som alltför omoraliskt. Moralfrågorna är väldigt viktiga för amerikanerna.

Daniel Alling höll med, men tyckte att moralfrågorna i år trots allt har mindre betydelse än 2000 och 2004.

– George Bush vann valen mycket tack vare just de frågorna. I år har kampanjen hittills handlat mer om sakfrågor, ekonomin överskuggar allt annat.

När det gäller internets betydelse i årets val tycker Daniel Alling att Barack Obama är tämligen överlägsen. Bland annat när det gäller att få ut sitt budskap på sajter som You Tube, Facebook och My Space:

– John McCain håller på att komma ikapp, men Obama har ett klart försteg.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.