torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Otidsenligt att var femte väljare utestängdes från webbsänd valdebatt

Förra veckan möttes partiledarna i Expressen och Dagens Industris valdebatt. Men 1,5 miljoner väljare med hörselnedsättning kunde inte ta del av vad som sades. Det är ovärdigt en demokrati, skriver Mattias Lundekvam, förbundsordförande vid Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Publicerad: 23 augusti 2018, 09:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mattias Lundekvam, HRF:s förbundsordförande: Foto: Peter Knutson/HRF


Ämnen i artikeln:

ExpressenDagens Industri

Vem var bäst? Vem var sämst? Vem hade vassaste argumenten, smartaste retoriken, starkaste utspelen? Förra veckans partiledardebatt i Expressen TV/Di TV blev en snackis i sociala medier, i debattforum och vid fikabord runt om i landet. Åsikter stöttes och blöttes – så som det ska vara mitt i brinnande valrörelse. Så som det ska vara i en demokrati.

Och ändå var debatten ett misslyckande – för de arrangerande medierna, för partierna, och, inte minst, för svensk demokrati. Inte på grund av vad som sades, utan för att det som sades inte textades, vare sig i direktsändning eller efteråt.

Att valdebatter inte textas innebär att var femte väljare stängs ute. 1,5 miljoner väljare med hörselnedsättning får inte chansen att ta del av argumenten, ta ställning, tycka till. Det är inte bara ovärdigt en demokrati. Det är uttalad diskriminering.

Hur är det möjligt att vi inte har kommit längre valåret 2018? Hur kan partiledare ställa upp på valdebatter som vänder ryggen åt 1,5 miljoner väljare? Ärligt talat: Har någon av dem råd med det?

Men ännu märkligare är att Expressen, Dagens Industri och andra svenska mediehus fortfarande inte textar sina webbsändningar. Det är helt otidsenligt i ett samhälle där var och varannan kollar sändningar i mobilen, ofta i miljöer där det är svårt att höra eller där vi inte kan ha ljudet på.

Alltså: Textning handlar inte bara om 1,5 miljoner hörselskadades grundläggande rättigheter – det är också ett effektivt sätt för mediebolag att öka webb-tv:s räckvidd, synlighet och genomslag i nära nog alla befolkningsgrupper. Särskilt med tanke på den snabba tekniska utvecklingen; att texta är i dag enklare än någonsin tidigare.

Så jag frågar Expressen, Dagens Industri och alla andra medieföretag med otextad webb-tv: När tänker ni sluta välja bort miljontals tittare? När tänker ni börja sända webb-tv i takt med dagens mediekonsument – och vår egen tid?

Mattias Lundekvam
Förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ExpressenDagens Industri

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev