Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Östersunds-Posten vill ha fler mobila nyhetstips

Publicerad: 19 December 2006, 12:37

72 063 - så lyder numret som Östersunds-Posten vill få alla jämtar att lära sig. Under en knapp vecka har redaktionen tagit emot några hundra julhälsningar och nyhetstips från läsarnas mobiltelefoner.


På luciadagen lanserade Östersunds-Posten sina nya mobila tjänster på papperstidningens förstasida. Läsarna uppmanades att skicka in sms, mms och att mejla till numret 72 063.

Bosse Andersson, chefredaktör på ÖP, låter särskilt nöjd med numret, vars tre sista siffror är riktnumret till Östersund.

– Det är ett nummer som är lätt att komma ihåg, säger han.

Liksom många andra tidningar har ÖP tidigare gjort försök med mobila tjänster i mindre skala. Men det nya nu är att det här kommer att bli en långsiktig satsning. Först ut är jul- och luciahälsningar och nyhetstips.

I morgon är det premiär för läsarnas insändare via sms (max 150 tecken) och efter jul- och nyårshelgerna lanserar ÖP tjänster för annonser och prenumeration.

– Jag tror att det finns en hel del tid och pengar på att spara på att låta enklare administration skötas via sms, säger Bosse Andersson.

Hur många pengar tidningen satsat på att utveckla sina mobila tjänster vill han dock inte uppge.

– Det viktigaste är att etablera mobilen som en ny nyhetskanal. Det vi tror mest på är att få in nyhetstips, säger Bosse Andersson.

Hittills har ÖP bland annat fått in ”en fantastisk bild av norrskenet”, mms:at av Ingemar Olofsson i Bensjön utanför Bräcke.

ÖP planerar också försök med mobloggar (ett slags mobila bildgallerier) från olika typer av evenemang.

Nyhetstipsen och julhälsningarna tas om hand vid nyhetsdesken. På julafton kommer alla hälsningarna att publiceras i papperstidningen.

Att sms:a eller mms:a ett bidrag till ÖP är gratis förutom samtalskostnaden. ÖP kommer dock att ta betalt för insändarna (cirka fem kronor), varav ÖP får behålla ungefär hälften medan resten hamnar i operatörernas fickor.

Tidningsutgivarna har sedan 2003 fört samtal med operatörerna Telia Sonera, Tele 2 och Vodafone om en, ur medieföretagens synvinkel, mer rättvis intäktsfördelning. Men hittills har inte operatörerna varit villiga till några eftergifter.

Liksom många andra svenska medieföretag som tillhandahåller mobila tjänster samarbetar Östersunds-Posten med finska Arena Partner när det gäller de tekniska lösningarna.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.