Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Östermalmsnytt gör knäck med elevreportrar från Östra Real

Publicerad: 11 Maj 2016, 07:03

Redaktionen flyttade in på skolan, som en del av ett samarbetsprojekt mellan tidningen och mediaeleverna på Östra Real.


Ämnen i artikeln:

Direktpress

Elevreportrarna läser andra året på samhällsvetenskapsprogrammet med mediainriktning på innerstadsskolan Östra Real i Stockholm. Idén till projektet växte fram för drygt ett halvår sedan efter att Direktpress chefredaktör Helene Claesson besökt Östra Real för att prata om tidningsarbete.

”Jag fick se skoltidningen klassen arbetade med och tyckte det fanns en bra energi i gruppen. När jag frågade om några ville vara med och göra tidning var det ett helt gäng som svarade ja”, säger Helene Claesson till StockholmDirekt.se

Hon berättar att samarbetet har lett till roliga redaktionsmöten, en öppen redaktion i gymnasiets aula och mycket ny kunskap för tidningens reportrar. Senast i går publicerades ett jobb om de på Östra Real så populära märkesväskornas prislappar och betydelse för skolungdomarna.

Upplägg och uppslag för samarbetet tas fram i samråd av Östermalmsnytt reportrar och elevreportrarna och arbetet har krävt en nära kommunikation sinsemellan. Eleverreportrarnas uppgifter har bestått av att göra stora enkäter i skolan, intervjua elever och skriva krönikor.

I slutet av april satte Östermalmsnytt dessutom tillfälligt upp en redaktion inne på Östra Real. På så sätt hamnade redaktionen i händelsernas centrum. Samarbetet ger Östra Reals elever en större förståelse för hur tidningsproduktionen går till samtidigt som redaktionen får in en fot i en värld som kan vara svår att få tillträde till.

Skolan är en värld man tror att man vet mycket om för att man själv gått i skolan. Men det visar sig snabbt att så är det inte alls. Det här samarbetet med eleverna har hjälpt oss att ställa frågor vi inte ens visste att vi ville ha svar på. Mycket värdefullt, säger nyhetschef Andreas Enbuske till StockholmDirekt.se.

Helene Claesson är nöjd med utfallet av samarbetet som hon berättar har överträffat hennes förväntningar:

Det har varit otroligt lärorikt. Vi har skrattat mycket åt vår egen okunskap. Som journalist har man ju i ärlighetens namn inte en aning om hur det är att vara 17 år och gå på gymnasiet. Vi kan mycket om skola och utbildningsväsende men hade så klart ingen aning om hur vardagen i skolan är, hur det snackas i korridorerna, vilka som är de viktiga frågorna om eleverna själva får bestämma. Nu fick vi plötsligt en expertpanel att bolla våra frågor med och slutresultatet blev inte det vi hade tänkt från början. Det blev mycket bättre.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Direktpress

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.