Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Osäkra anställningar kan förklara att journalistyrket väljs bort

Publicerad: 19 september 2018, 06:50

SJF:s nuvarande ordförande Jonas Nordling. Foto: Tor Johnsson

Mediebranschens strukturomvandling har lett till en brist på digital kompetens och ett överskott av journalister som inte lever upp till de nya krav som ställs. Samtidigt har de osäkra anställningarna ökat, vilket gör att fler ser sig om efter andra jobb. Det visar en prognos från Arbetsförmedlingen som SJF:s ordförande Jonas Nordling kommenterar.


Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen

Arbetsmarknaden inom kulturbranscherna fortsätter att växa. Men den strukturella omvandling som sker på medieområdet leder till flera utmaningar för mediehusen. Det visar Prognosen – Arbetsmarknadsutsikter, Kultur och Media, 2018-2019 som Arbetsförmedlingen gjort.

Den omvandling som pågår i mediebranschen har resulterat i ett underskott av journalister med kvalificerade digitala kunskaper och ett överskott av journalister som saknar kunskap på området, enligt prognosen. Vidare skriver Arbetsförmedlingen att man i år för första gången fått signaler från mediehusen att de haft problem att hitta vikarier. Något även Medievärlden rapporterat om.

”Ett skäl kan vara att journalistbranschen med sina förändrade arbetsförhållanden inte längre är lika lockande som förr. Branschen har under de senaste åren rört sig alltmer mot det som fått beteckningen gig-ekonomi, alltså ett förhållande där de traditionella anställningarna får ge vika för tillfälliga anställningar och kortare uppdrag – så kallade gig. Det finns i dagsläget ingenting som pekar mot att den utvecklingen skulle vända”, skriver Arbetsförmedlingens analysavdelning och konstaterar vidare att det fått konsekvensen att många journalister ser sig om efter arbeten i andra branscher för att säkra sin försörjning.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling överraskas inte av Arbetsförmedlingens lägesbeskrivning.

– Det är en utveckling vi sett växa fram och även påpekat löpande.

Vad gör Journalistförbundet för att motverka den växande otryggheten?

– En löpande kompetensutveckling för våra medlemmar utifrån branschens behov är sedan länge en av våra viktigaste frågor, men vi kan se att det blivit tydligt att detta ansvar i stället allt oftare läggs över på den enskilde journalisten trots att arbetsgivaren i högsta grad är beroende av medarbetarnas kompetens. Det är också ett problem att det inte finns någon sammanhållen diskussion om journalistutbildningarnas innehåll, vilket vår fristående utredare Kent Werne påpekade redan häromåret.

Oroar den här utvecklingen dig?

– Det som oroar mig är om villkoren i vår bransch inte längre lockar de talanger som krävs för att fortsätta utveckla journalistiken. Och den kopplingen borde bekymra arbetsgivarna än mer.

Läs också

Vikariebrist på många lokalredaktioner (2018-07-12)

”Branschens omvandling har skapat en köparens marknad” (2018-02-07)

Kent Werne: Omställningsavtalen måste omförhandlas (2017-05-23)

Kent Werne: En ohållbar situation (2016-12-06)

Det utbildas för många journalister (2016-12-06)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.