Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ordkriget om upplagan fortsätter

Publicerad: 17 Maj 2010, 10:46

Aftonbladet fördubblar resultatet första kvartalet. Vardagsupplagan minskar dock med 9 procent. Självförvållat, menar chefredaktör Jan Helin.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonJan Helin

Intäkterna för Aftonbladet årets första tre månader blev 56 miljoner kronor jämfört med 24 miljoner samma period i fjol. Det gäller att slå vakt om printaffären menar tidningens chefredaktör Jan Helin i sin blogg.
Där skriver han om att tidningen tappat 9 procent av sin vardagsupplaga sedan man skurit ner ordentligt på friex och olönsamma blockabbonemang. Så trots färre antal ex ökade upplageintäkterna med närmare 1 procent på huvudtidningen och nästan 3 på bilagorna.

Att man inte längre är med i ts ser han inte som ett problem. Att använda sig av siffror på medelnetto uppmuntrar till att få upp upplagesiffran på ett icke affärsmässigt sätt. Han tror också att det snart kommer att hända något med den frågan.

Jan Helin konstaterar också att Aftonbladet i dag når 2,6 miljoner läsare per dag om man slår samman print och digitalt. Det är nästan en miljon fler läsare än närmsta konkurrenten.

Konkurrenten Expressen utgår från sina ts-siffror och jämför dem med försäljningsanalyser från kiosker och affärer. Utifrån dessa hävdar man att gapet mellan kvällsdrakarna nu är mindre än någonsin. Bara 46 900 ex per dag. Och att avståndet krymp 19 av de senaste 21 månaderna.

Chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar på sin blogg:

det (är) förstås är positivt att Expressen vinner marknadsandelar. Men vi och hela dagspressen har stora utmaningar kvar: upplageutvecklingen är ju fortsatt negativ, vi har publiken men måste bli bättre på att tjäna pengar på nätet, eftersom rörlig bild på nätet är lika självklar som färgbilden en gång blev i de tryckta tidningarna måste vi i framtiden också möta konkurrensen från tv-bolagen plus mycket mer.

Därför lämnar Aftonbladet TS

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonJan Helin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.