Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Oproblematiskt med köpt bevakning menar 24-koncernen

Publicerad: 30 Augusti 2016, 11:31

Jeanette Lindström, vd och ägare av 24 Journalistik.

Emmaboda kommun har köpt bevakning av nyhetssajten 24Emmaboda. Vd Jeanette Lindström ser inga problem med att man ”hjälper kommunen att sprida dess aktiviteter” samtidigt som den ska granskas.


I juni lanserade 24-koncernen sajten 24Emmaboda. Redaktionen består av två journalister vars arbete utgår från kontoret i Nybro. De jobbar sedan över båda sajterna, men den ena befinner sig i huvudsak i Emmaboda. Innehållet på sajten är gratis och finansieras av näringslivet genom annonsering.

En del av reportrarna på 24Emmabodas arbete består av kommunbevakning – som sponsras av just kommunen. De inlägg som är en del av samarbetet med kommunen har en ”i samarbete med”-markering. Jeanette Lindström, vd och ägare av 24Journalistik, berättar vad avtalet nyhetsaktören ingått med kommunen gäller:

– Vi vill hjälpa kommunen att nå ut med sina aktiviteter. Kommunen är liten men det händer förhållandevis mycket. Samarbetet är ett sätt att trycka lite extra på allt det roliga som faktiskt sker där.

Anser du att ni kan granska kommunen samtidigt som ni ingått detta avtal?

– Ja, vi måste jobba på ett objektivt sätt. Men jag ser på det som två olika typer av bevakning. Den bevakning vi gör i samarbete med kommunen är mer av evenemangskaraktär. Samtidigt kan vi ju inte blunda om det händer något av annan karaktär – då måste vi följa vår journalistiska ådra och skriva om det.

Är det samma reporter som gör de sponsrade texterna för kommunen som också ska bevaka kommunen?

– Ja. Informationen hämtas primärt från kommunens hemsida och det är i huvudsak evenemangsaktiviteter. Jag ser inga problem med det och vi skiljer på det och den övriga kommunbevakningen.

Jeanette Lindström beskriver ”i samarbete med”-artiklarna som en service till läsarna och ser materialet som en blandning av journalistik och marknadsföring. Hon anser att markeringen gör att materialet är tydligt utmärkt som content.

Den digitala och lokala nyhetsaktören 24Journalistik startade i oktober 2014. I dag driver man sex sajter: 24Kalmar, 24Nybro, 24Blekinge, 24Malmö, 24Emmaboda och 24Bödasand.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.