Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Onödig ordstrid med Public Service”

Publicerad: 2 januari 2018, 11:22

I en tid när vi behöver journalistisk mångfald mer än någonsin borde vi välkomna den utveckling av våra redskap som sker på alla fronter, i alla kanaler, hos alla aktörer, oavsett finansieringsform, tycker Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund.


Vad var årets stora mediehändelse?

– #metoo-rörelsen och all publicering kring denna. Det enorma genomslaget för en så viktig fråga var oerhört glädjande. De högra krav som ställdes på pressetiken i samband med rapporteringen och de olika sätt som de kraven möttes på kommer att vara underlag för många viktiga publicistiska diskussioner en lång tid framöver. Möjligen har den pressetiska gränsen flyttats. Möjligen är det olyckligt.

Vad var årets viktigaste publicering?

– Som gammal kulturjournalist: Dagens Nyheters avslöjande om den så kallade Kulturprofilens motbjudande härjningar under Svenska Akademiens beskydd under flera decennier. En skandal som när den kom fram i ljuset skakade om en av de viktigaste svenska kulturinstitutionerna. Förhoppningsvis leder avslöjandet till en modernisering av Akademien och dess egentligen så värdefulla verksamhet.

Vad var sämst under året?

– Den onödiga ordstriden mellan Public Service och de kommersiella mediehusen. I en tid när vi behöver journalistisk mångfald mer än någonsin borde vi välkomna den utveckling av våra redskap som sker på alla fronter, i alla kanaler, hos alla aktörer, oavsett finansieringsform. Vi i den privata mediesfären behöver dessutom konkurrens från starka Public Service-bolag för att utvecklas och bättre kunna svara på de moderna mediekonsumenternas krav.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen nästa år?

– Valrörelsen. Den politiska journalistiken ställs inför sin svåraste utmaning hittills: Att stå för en relevant, eftertänksam och faktafylld journalistik under ett valår som kommer att präglas av ett enormt sociala medier-tryck. I övrigt: Den digitala journalistiken fortsätter att utvecklas och blir än mer användarvänlig. Vi är faktiskt fortfarande bara i början av den resan…

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.