Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Önnevall fälls för människosmuggling

Publicerad: 9 februari 2017, 09:11

Fredrik Önnevall under inspelningen av Fosterland. Foto: SVT

Malmö tingsrätt dömer SVT-reportern Fredrik Önnevall och hans två kollegor för flyktingsmuggling för att de hjälpt en flyktingpojke till Sverige. Önnevall kommer att överklaga domen. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

SVT

I målet stod tre personer åtalade för människosmuggling. Samtliga åtalade, en reporter, en fotograf och en tolk, döms för människosmuggling. Påföljden blir villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar.

Det var sommaren 2014, under inspelningarna till SVT-serien Fosterland, som tv-teamet träffade den då 15-årige flyktingpojken. Vid mötet med flyktingpojken vädjade han till Fredrik Önnevall om att få följa med teamet till Sverige, vilket han senare gjorde.

I januari 2015, efter att serien sänts, polisanmäldes teamet för människosmuggling. Åtal väcktes i november 2016 och kammaråklagare, Kristina Amilon, yrkade på tre månaders fängelse för människosmuggling. Men försvarets linje var att tv-teamet inte hjälpt pojken utan att han bara rest tillsammans med dem.

I ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt står:

”Enligt tingsrätten är det uppenbart att SVT-teamet lämnat hjälpen av rent humanitära skäl. Rättspraxis lämnar dock endast ett mycket begränsat utrymme för att frikänna någon enligt ett s.k. humanitärt undantag. Tingsrätten har inte ansett att undantaget är tillämpligt i det här målet.”

Till SVT Nyheter säger Fredrik Önnevall att han ska överklaga tingsrättens beslut.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.