Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Olov Carlsson: Finns inga besked om min framtid

Publicerad: 28 Maj 2015, 12:41

I veckan blev det klart att Ekots chef Anne Lagercrantz blir ny chef för SVT:s nyhetsdivision. Vad Olov Carlssons uppgift blir i framtiden är oklart.


Ämnen i artikeln:

SVT

2008 blev Olov Carlsson divisionschef för SVT Nyheter. I veckan kom beskedet att Ekots chef Anne Lagercrantz tar över hans arbetsuppgifter. Något som han inte har några problem med.

Anne är god publicist som kommer att ta verksamheten till nästa steg. Och det finns inga hard fealings mellan mig och VD Hanna Stjärne. Det här är ett beslut som vi tagit gemensamt och i samförstånd.

Men vad som kommer att hända med Olov Carlsson nu är inte klart.

Kommer du att vara kvar i SVT?

Jag vet inte. Jag och Hanna Stjärne för just nu en gemensam diskussion om framtiden.

Vill du vara kvar?

Jag har lett en organisation på närmare 1 000 personer som har personal i ett tiotal länder och på 33 platser i Sverige. När jag började talade knappt de olika redaktionerna med varandra. Nu är det en enhet som jobbar tillsammans helt plattformsoberoende. Den typen av jätteutmaning har gett mig utlopp för mycket. Och jag fortsätter gärna med liknande uppdrag.

Till SVT:s intertidning säger Hanna Stjärne:

Olovs arbete har stärkt SVT Nyheter & Sport på alla plattformar och gett en solid grund att ta nästa steg ifrån. Under hans tid har till exempel nya produktionsmetoder tagits fram, satsningar har gjorts på originaljournalistik och på framtida arbetsformer inom sporten. Den senaste utvecklingsprocessen har också varit den största – att förändra SVT:s regionala bevakning över hela landet. Bland annat har det lett till att orter som Helsingborg och Södertälje för första gången har egna nyhetsprogram och sajter.

Hon säger också att:

Han har drivit genomgripande och innovativa förändringsprocesser på nyhetsdivisionen som har bidragit till den starka position som SVT har i dag inom sport, nyheter och samhällsprogram. Efter ett gemensamt övervägande har vi trots det enats om att en förändring av ledarskapet för nyhetsdivisionen är den bästa lösningen nu när divisionsorganisationen görs om.

Olov Carlsson blev chefredaktör för Piteå-Tidningen som 32-åring år 2000 efter att ha jobbat på bland annat TV4. Fem år senare blev han enhetschef för SVT Nord för att 2007 bli produktionsdirektör och 2008 ta steg till att bli divisionschef för SVT Nyheter.

Han nämndes också som en av kandidaterna till att ta över efter Eva Hamilton när det stod klart att hon skulle sluta som vd.

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.