Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Olika uppfattningar i PON om artikel från demensboende

Publicerad: 4 April 2008, 12:31

Opinionsnämndens majoritet tycker inte att Smålands-Tidningen etiskt brast i sitt reportage från ett demensboende, men nämndens ordförande och två ledamöter var av skiljaktig mening. De ansåg att tidningen borde klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed.


Smålands-Tidningens reportage, ”Spa-dag en njutning på demensboendet”, var publicerat i januari i fjol. Bilder på några av dem som bodde på hemmet fanns med i reportaget. En dotter till en av de avbildade gjorde anmälan, eftersom mamman var oförmögen att tillvarata sina intresse. Hon hade inte förstått att hon skulle pekas ut som dement inför andra.

Dottern ansåg att utpekandet innebar en stor kränkning av den personliga integriteten.

Reportaget ingick i en serie kring problem inom äldrevården där positiva exempel lyftes fram. Tidningen hade förankrat sin reportageidé hos äldreboendets personal.

PO skrev i sin bedömning att reportagets syfte är seriöst och grundhållningen inkännande, men att publiceringen av bilderna på totalt omedvetna åldringar är problematisk, särskilt i kombination med att deras namn angivits. Bilden på anmälaren mor vittnar om psykisk och fysisk regression, skriver PO bland annat. Slutsatsen är enligt PO att Smålands-Posten, trots ett vällovligt syfte, bör klandras.

Majoriteten av nämndledamöterna anser emellertid inte att tidningen brustit i hänsyn och därmed utsatt en person för oförsvarlig integritetsskada.

Nämndens ordförande Johan Hirschfeldt och två ledamöter fäster i sin skiljaktiga uppfattning stor vikt vid de pressetiska reglernas skrivning att en tidning ”noga ska överväga publicitet som kan kränka privatlivets helgd”.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.