Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Olika stöd till Skånskan och SvD nästa år

Publicerad: 21 December 2010, 11:28

Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet får inte samma stöd nästa år. Skånskan måste dessutom uppfylla vissa krav före april för att få hela sitt presstöd.


I år fick Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet totalt 62 408 000 kronor i presstöd. Nästa år sänks det för Svenska Dagbladet till 59 500 000, vilket är det fastslagna maxbeloppet för 2011.

Skånska Dagbladet får nöja sig med 58 247 500.

Det beror på att tidningen har lägre kostnader än Svenska Dagbladet och därför slår i ett annat tak än maxbeloppet.
Storstadsstödet har delats upp i två delar: allmänt driftstöd (som har maxbeloppet 16.8 miljoner kronor) och ett extra stöd som maximalt får täcka 90 procent av de nettokostnader som följer av de krav som finns på en storstadstidning. (Sju dagars utgivning, minst 30 000 spaltmeter per år och att tidningen ges ut från en storstad.)

För Skånskans del översteg kostnaderna inte den gränsen, vilket det gjorde för Svenska Dagbladet.

Men Skånska Dagbladet uppfyller inte heller kraven på att varje tidnings reaktion ska ha en egen redaktionell ledning ”då samtliga ledningsfunktioner är gemensamma”, enligt Presstödsnämnden.

Stödet gäller därför januari – april. Efter det måste Skånskan ha uppfyllt dessa krav.

Det är en formell sak, och det sköter vi i god ordning. Varje tidning har en egen redaktion och kan göra en självständig tidning. Det kan bli så att ett par personer får nya titlar för att markera detta, säger Skånska Dagbladets vd Thomas Grahl.

Under sex år ska storstadsstödet gradvis sänkas för att 2016 vara nere på 45 miljoner.

Det känns skönt. Tre års mycket intensivt fightande är över och vi vet vad som gäller för en mycket lång tid framöver. Det allra viktigaste är förutsägbarheten, att ständigt leva med att det kan bli noll är inte bra för verksamheten.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.