Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Oksanen kommenterar UD-mejlen

Publicerad: 21 Mars 2018, 12:40

Mittmedias Patrik Oksanen klargör i dag några saker som rör fallet UD och Hanif Bali.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Nyligen stod det klart att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) lämnar partistyrelsen. Det efter att kraftig kritik riktats mot honom sedan han twittrat ut känsliga handlingar som han försetts med av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, vilket Dagens Nyheter rapporterat om. 

Handlingarna gällde en mejlväxling mellan Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av Mittmedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor, och utrikesdepartementet. I mejlen bekräftades en tid för en intervju som Patrik Oksanen skulle göra med en ukrainsk människorättskämpe på besök i Sverige.

Det var Nyheter Idag redaktionschef Pelle Zachrisson, tidigare anställd på Mittmedia, som begärde ut mejlväxlingen. Och det gjorde han mindre än ett dygn efter att att den skett.

I dag kommenterar Patrik Oksanen nyhetsrapporteringen och den diskussion som väckts i en text på helahalsingland.se.

Efter avslöjandet har det bland annat antytts att Pelle Zachrisson skulle ha hört talas om intervjun på sin förra arbetsplats och därför vänt sig till UD. Men det bedömer Patrik Oksanen som osannolikt eftersom ledarskribenten inte pratat med någon om intervjun under den aktuella tidsperioden.

Patrik Oksanen kommenterar vidare påståenden som framförts om att han skulle göra journalistik på uppdrag av UD.

”Erbjudandet om att delta, lyssna, prata, intervjua, träffa folk eller renodlade grävtips kommer varje vecka i min inkorg från många olika aktörer. […]

Däremot är det jag som självständigt väljer vad jag är intresserad av, jag styr villkoren och jag avgör vinkel och innehåll om något sedan publiceras. Det är normal journalistik i en demokrati.”

Läs också

Hanif Bali lämnar efter kontakten med högerpopulistisk sajt

Isobel Hadley-Kamptz: Bland Balis försvarare finns desinformatörerna

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.