Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Oklart varför Kahn inte utvisades – men Blank Spot reser ändå

Publicerad: 14 December 2016, 11:37

Över 2 100 personer har redan skänkt pengar till Blank Spot Projekts blixtaktion för att skicka ett team till Afghanistan. Men det är fortfarande oklart varför den utvisningshotade journalisten Waser Kahn inte skickades till Kabul i går.


Blank Spots chefredaktör Martin Schibbye har varit i kontakt med Waser Kahns juridiska ombud. Det finns enligt henne ingen tydlig förklaring till varför den utvisningshotade journalisten i sista minuten fick stanna i Sverige tills vidare. En möjlig anledning skulle kunna vara Afghanistan skickat ett budskap att Waser Kahn inte var önskvärd i landet. Kanske för att alla artiklar om hans utvisning gjort honom till en jobbig person att ta emot.

Men att Waser Kahn inte skickats iväg förändrar ingenting för Blank Spot.

– Absolut inte, säger Martin Schibbye. Fortfarande är det 24 000 afghaner som ska utvisas. Och det beslutet kvarstår.

Över 2 100 personer har lämnat bidrag till den blixtkampanj som Blank Spot drog i gång i går. Det ursprungliga målet på 160 000 kronor har redan nåtts. Men insamlingen har inte avslutats.

– Den har gått otroligt bra. Det har varit ett väldigt gensvar och visar att det finns många som vill vara med och stötta den här typen av journalistik. Och ju mer resurser vi får in desto mer fördjupande journalistik kan vi göra.

Nu pågår förberedelserna för att skicka i väg teamet på två personer till Afghanistan.

– Vi har stor respekt för säkerhetsläget där med mordet på Nils Horner i minnet. Bara i år så har nio journalister dödats i landet. Så parallellt med att vi jobbar med att få iväg visumansökningar så håller vi på med olika riskanalyser.

– Så fort som det är möjligt så kommer dessa personer att åka. Men det viktiga är inte att rapportera om vad som händer med de som skickas till landet just när de landar utan vad som händer sedan.

Några problem med att få visum tror Martin Schibbye inte att det blir.

– Det finns ett intresse från Afghanistans sida att få ut en berättelse om att de som återvänder tas väl om hand. Så det finns goda förutsättningar att visa på den komplexa situation det handlar om, att visa att det inte är svart eller vitt. Men också att det är skillnad på att överleva och leva.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.