Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ökat korsägande väntas i USA

Publicerad: 12 Juni 2003, 11:07

NEW YORK. 2 juni ska Michael K. Powell, den republikanske chefen för mediekommissionen FCC, lägga fram nya regler som väntas öka korsägandet mellan press och tv. Mediekoncentration hotar demokratin, varnar Frank Blethen, utgivare av dagstidningen Seattle Times.


Tunga industrigrupper – inklusive de nordamerikanska tidningsutgivarna NAA – vill luckra upp reglerna mot kors- ägande och sätta högre ”tak” för den marknadsandel ett tv-nät kan äga.
Dessa grupper hänvisar till den explosiva tillväxten av kabel-tv-marknaden och Internetbaserade medier.
– När vi gör våra bedömningar om ägarbegränsningar kan vi inte bortse från den nya bredden och djupet på mediemarknaden, sa Michael Powell i ett tal under våren.
– Hälsosam bredbandskonkurrens kan skapa bättre förutsättningar för att uppnå rätt spridning av priser, tillgänglighet och produkter än vad en reglering kan.

Kritikerna kontrar med att både gamla och nya medier domineras av en krympande skara.
– Det är ett falskt argument som först restes av Tribune-kedjan, men faktum är att de flesta tittare förlitar sig på ett halvt dussin tv-kanaler och att 17 av de 20 största webbnyhetsplatserna ägs av de stora medieföretagen, säger Frank Blethen.
Till skillnad från många tidningsutgivare och företrädare för de stora mediekonglomeraten varnar Frank Blethen för en minskad mångfald inom nyheter och opinionsbildning.

– En fri press och opinionsmässig mångfald är otroligt viktig för ett så diversifierat samhälle som det amerikanska. Det gäller både regional mångfald, kultur, kön, med mera, men det är just denna mångfald som försvinner. Jag är övertygad om att vår demokrati bryter samman inom tio till tjugo år om vi fortsätter i dagens tempo, säger han.
– De stora företagens chefer är juridiskt skyldiga att sätta lönsamheten och börsvärdet främst, vilket strider mot det journalistiska intresset av att tjäna samhället. Vi får en situation där ägarna sitter långt borta med liten förståelse för det lokala samhällets intressen.
– Redan Thomas Jeffersons varnade för en konflikt mellan en hänsynslös kapitalism och demokratiska värden. Vi har haft alldeles för lite diskussion om detta, i första hand därför att de som har mest att vinna på koncentrationen finansiellt är de som kontrollerar medieföretagen.
Det är bara tack vare en gräsrotskampanj det startat en debatt och kongressen börjat reagera anser Frank Blethen.
HANS SANDBERG

Reformförslaget:

Nuvarande regler stadgar att dagstidningar inte får äga radio- och tv-stationer i sina täckningsområden (undantag har dock gjorts), att det måste finnas minst åtta lokala tv-stationer för att ett företag ska få äga två stationer på samma marknad och att inget tv-nät får bli så stort att de når mer än 35 procent av den nationella marknaden.
Powells reformer väntas mjuka upp reglerna över hela linjen: tidningar ska kunna äga radio och tv-stationer i större marknader, företag ska kunna äga två stationer även på mindre marknader och tv-nät ska kunna nå 45 procent av antalet tittare i hela landet.
Flera försök har gjorts att bromsa reformerna, men republikanerna verkar vilja använda sin majoritet (tre röster mot två). Den politiska rågången följer emellertid inte några strikta gränser, utan går kors och tvärs över det politiska landskapet. National Rifle Association (NRA) är till exempel resoluta motståndare till planerna.
Den demokratiske FCC-kommissionären Jonathan S. Adelstein har varnat för att mediekoncentrationen kan leda till ökade krav på statlig kontroll av medierna.
Hans Sandberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.