Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ökade anslag till SVT, SR och UR

Publicerad: 4 juni 2009, 04:25

Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion får mer pengar att göra program för under 2010, enligt public service-propositionen som läggs fram i riksdagen i dag.


Ämnen i artikeln:

SVTLena Adelsohn LiljerothPublic serviceSRUR

Anslagen räknas upp med tre procent, vilket motsvarar cirka 200 miljoner kronor. Efter 2010 kommer anslag att räknas upp med två procent per år.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skriver på DN Debatt att uppräkningen sker för att bolagen ”ska kunna fördjupa, utveckla och vidga kulturutbudet”.

Hon betonar också att det är viktigt att förtroendet för radio och tv i allmänhetens tjänst inte utsätts för politisk styrning. Därför föreslår hon att regeringen inte längre ska utse ordförande och en suppleant i styrelserna för SR, SVT och UR. De ska i stället utses av förvaltningsstiftelserna som äger företagen.

Propositionen innehåller även förslag om en särskild satsning på Berwaldhallen, Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören på ytterligare fem miljoner kronor

Radio- och tv-avgiften, som är 2 076 kronor, kommer att vara oförändrad 2010 och 2011.

Regeringen vill också skärpa reglerna för sponsring i SVT, till 20 evenemang per år.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.