Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Offiside stoppar all spelbolagsreklam

Publicerad: 17 oktober 2018, 04:50

Offside startade vid millenieskiftet och ges ut av Offside Press. Förutom fotbollsmagasinet ger förlaget också ut Filter och Skriva.

Fotbollsmagasinet Offiside säger nej till spelreklam – på alla sina plattformar. Beslutet innebär att man tappar en fjärdedel av de totala annonsintäkterna.


Ämnen i artikeln:

Spelreklam

Beslutet fattades nu i oktober. Spelstoppet gäller samtliga plattformar omgående. Skälen är flera, men redaktionen anger framför allt två: problemet med matchfixning samt tidningens journalistiska trovärdighet.

”Eftersom Offside har ambitionen att granska matchfixningen känns det för oss mer logiskt att göra det utan en annons för spel på sidan efter”, står på Offsides hemsida. Och om den journalistiska trovärdigheten:

”Om vi, för att ta ett exempel, i podcasten eller på ledarplats vill problematisera hur Zlatan Ibrahimović låter sig omskrivas i medierna för att han vill ge uppmärksamhet åt spelbolaget han är knuten till – ja, då vill vi kunna göra det utan att själva vara en del av bettingvärlden.”

Tidigare har det förekommit spelannonser i tidningen, banners på hemsidan och jinglar i Offsides podcast. Offside räknar med att spelstoppet innebär ett intäktstapp på 500 000 kronor om året, vilket motsvarar omkring en fjärdedel av de totala annonsintäkterna.

Nu måste tidningen hitta nya intäktskällor. Två som nu presenteras är att skänka ett bidrag via Patreon eller Swish.

Mer om beslutet:

Offsides Podcast: Avsnitt #232 Spelstopp (Cirka nio minuter in i avsnittet motiveras beslutet)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Spelreklam

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev