Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Off the record” – ett svek mot läsarna

Publicerad: 22 Juli 2009, 04:06

Amerikanska redaktörer och medier har tröttnat på "off the record"-sjukan och samlar sig till ett brev till kongressen, federala myndigheter och Barak Obamas administration för att få stopp på de allt vanligare kraven på anonymitet.


I Washington Post skriver läsarombudsmannen Andrew Alexander om initiativet, som tagits av BNA, en nyhetsbyrå som arbetar med skatte- och arbetsrättsfrågor.

Bakgrunden är att det allt oftare händer att tjänstemän vid presskonferenser, ibland inför flera hundra reportrar, begär att uppgifter ska vara ”off the record”. Antingen får de inte användas, eller så får inte källan anges. Det här är frustrerande för reportrarna, och dessutom dumt, citerar Andrew Alexander  Rick Blum, som talar för en grupp nyhetsorganisationer:

”Med Twitter, bloggar och gammaldags e-brev kommer lobbyister, bloggare och andra opinionsmakare i publiken att ha citerat det du säger på tusen olika sätt innan du lämnar podiet. Men en reporter som respekterar de traditionella reglerna kan inte rapporetera om det du säger till en bredare publik.”

Rick Blum uppmanar dem som arrangerar presskonferenser att antingen inte kalla till konferenser där det kommer att gälla restriktioner, eller att försäkra sig om att de som talar är bredda att göra det ”on the record”.

Andrew Alexander tar också upp att nyhetsorganisationerna försöker få stopp på de möten för vissa utvalda reportrar där topptjänstemännen inom presidentens stab ger initierad information, mot löfte om anonymitet. Och ett närliggande problem: att när topptjänstemän ställer upp vid presskonferenser så är det mot krav att det inte får ställas följdfrågor.

Allt för att administrationen så långt möjligt ska ha kontroll på informationen.

I en kommentar till initiativet skriver Liz Webber på Editors weblog att ”off the record”-bruket är ett svek mot den breda publiken. Journalistikens roll är att granska makten och utkräva ansvar. Sviker vi den förlorar vi i trovärdighet.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.