Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

ÖC:s reporter hotad

Publicerad: 21 September 2004, 11:35

Malmöföretaget Delgivning & Indrivnings vd ska ha hotat en av Östgöta Correspondentens reportrar. Företagets har dessutom stämt tidningen på 95 miljoner kronor.


Bakgrunden är följande: Inkassoföretaget Delgivning & Indrivning har tagit över krav från två företag som skickat ut tusentals fordringsbrev till privatpersoner över hela landet. Företaget driver nu så kallade pilotmål på ett antal tingsrätter för att få in sina pengar. Ett av dessa mål var uppe i Linköpings tingsrätt i går.
Delgivning & Indrivnings vd Kjell Johansson var på plats för att föra bolagets talan.
Efter förhandlingarna frågade ÖC:s reporter Håkan Wasén om företaget hade tillstånd för verksamheten. Något som fick Kjell Johansson att komma med flera mer eller mindre förtäckta hot.
Bland annat ska han enligt reportern och fotografen ha sagt ”Vill du bli rädd” och ”vi ska köra över varenda jävel som skriver om oss”.
– Jag kommer att kolla lite extra när jag åker till jobbet på morgnarna. Det går inte att negligera. Det finns personer som är inblandade i det här som är fällda för utpressning och olaga hot, säger Håkan Wasén.
Han har jobbat som rättsreporter i över 30 år och upplevt liknande situationer tidigare. På sitt rum har han två fulla pärmar av material från i fjol när man skrev om företagen vars skulder Delgivning & Indrivning nu övertagit.
– Då blev vi PO-anmälda flera gånger och fick även ett antal hotfulla samtal. Men inte av den här graden, säger Håkan Wasén.
Han har inga planer på att sluta skriva om företag med mer eller mindre oseriösa affärsmetoder.
– Vi kan inte ge efter för buset. Jobbar man med det här måste man kunna ta det, annars kan inte folk lita på pressen.
Delgivning & Indrivning har även stämt tidningen på 95 miljoner. Anledningen är att tidningens nätupplaga använt ordet ”fakturaskoj” i en rubrik samt skrivit att banken spärrat deras postgirokonto, vilket de hävdar inte stämmer.
– Vi kommer absolut inte att betala, säger chefredaktör Ola Sigvardsson.
Han reagerar också kraftigt mot Kjell Johanssons hotfulla agerande.
– Det är oacceptabelt och visar tydligt att företaget inte har någon ambition att föra en dialog utan bara vill tysta oss för att kunna fortsätta med sin verksamhet.
Tidningen har polisanmält Kjell Johansson för hoten.
– Och vi kommer utan att tveka fortsätta vår granskning av företaget, säger Ola Sigvardsson.
Pressens Tidning har förgäves sökt Kjell Johansson för en kommentar.

MIKAEL MARKLUND

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.