Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

ÖA:s chefredaktör: Tragiskt att vi missade nyheten

Publicerad: 26 Mars 2010, 12:58

Mamman till den våldtagna Linnea i Bjästa vände sig först till Örnsköldsviks Allehanda men tipset försvann. Tragiskt att vi missade nyheten, säger ÖA:s chefredaktör Jimmie Näslund.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

I onsdags kväll sände Uppdrag Gransknings sitt reportage om skandalen i Bjästa där två flickor våldtogs och sedan utsattes för hatkommentarer och mobbning på nätet, samtidigt som gärningsmannen hyllades.

I dag och i går har reaktionerna strömmat in till Örnsköldsviks Allehanda. Flera av skribenterna är kritiska till varför ÖA inte skrivit om händelserna i Bjästa (förutom vid rättegångarna och när dom fallit).

I en krönika i går förklarade chefredaktören Jimmie Näslund att tidningen rapporterat mycket knapphändigt (utan detaljer om ålder, ort och skola) med hänsyn till brottsoffren.

Uppdrag Gransknings program handlar framför allt om efterspelet till våldtäkterna. Bland annat att flickan, som i programmet kallas Linnea, vid skolstarten i höstas tvingades lämna Bjästa och flytta 50 mil därifrån, medan gärningsmannen fortfarande bor kvar.

Det är uppgifter vi inte kände till. Hade vi haft en mer samlad bild hade vi givetvis skrivit om det, säger Jimmie Näslund.

I onsdags, timmarna innan programmet sändes, blev han för första gången kontaktad av Linneas mamma som undrade varför ÖA inte skrivit mer om händelserna i Bjästa. Hon sa också att hon tidigare hade mejlat ett tips till redaktionen. Jimmie Näslund har frågat flera av sina medarbetare, men ingen har sett något mejl från Linneas mamma.

Vi måste se över våra rutiner. Är det så att vi missat ett bra tips är det givetvis väldigt allvarligt, säger Jimmie Näslund.

Många som skrivit kommentarer på er sajt ifrågasätter också hur ni kunnat missa den våg av mobbning och hat som flickorna utsatts för i diskussionsforum och bloggar. Vad svarar du dem?

Samma sak där, vi har inte vetat vad som pågått. Ingen av våra medarbetare bor i Bjästa, det kan ha betydelse.

Det som nu hänt visar hur viktigt det är att vi blir bättre på att hålla koll på vad som händer i de sociala medierna. Det gäller alla på redaktionen. Jag tror inte på att en reporter ska ha ett särskilt ansvar för det.

Allehanda har svikit sitt publicistiska ansvar, du borde skämmas och avgå är kommentarer som fälls av flera på nätet. Har du övervägt att lämna din post?

Nej. Jag kanske är naiv, men när det värsta har blåst över tror jag att läsarna kommer att förstå att det här misstaget var en engångsföreteelse, säger Jimmie Näslund.

Foto: JENNIE JOHANSSON/Allehanda Media

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.