Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nytt stortryckeri i Malmö

Publicerad: 12 November 2007, 08:27

Ett nytt stort tidningstryckeri,som bland annat skall trycka Skånska Dagbladet, etablerar sig i Malmö. Det är det danska tryckeribolaget Rotationen A/S som investerar närmare en kvarts miljard kronor (svenska) i en ny tryckpress, presshall och en industritomt i Fosie utanför Malmö, för övrigt nästgranne med Bold/Sydsvenskans tryckeri.


Efter flera år med olika turer har därmed Skånska Dagbladet löst sina tryckeriproblem. Det innebär också att ett tänkt tryckerisamarbete med Sydsvenskan definitivt är skrinlagt.

– Oerhört positivt att vi nu får en långsiktigt teknisk lösning till ett pris som jag är nöjd med, säger Skånskans VD Richard Kling.

– Vi räknar med att kunna börja trycka tidningar i januari 2009, säger John Andersen, Rotationens VD.

Andersen har just signerat ett kontrakt med pressleverantören, tyska Koenig&Bauer, på en fyraverks press dimensionerad för 128 sidor. En tomt är säkrad och bygget av en ny presshall kan starta ganska omgående.

– Vårt nya bolag Rotationen Malmö AB har kontrakt med tre kunder redan nu, säger John Andersen. Det är i första hand Skånska Dagbladet, som vi diskuterat med länge om den här tryckeriinvesteringen. Dessutom skall vi trycka en del av de gratistidningar som Politiken Lokalaviser ger ut i Sverige.
Den tredje tidningskunden vill än så länge vara hemlig.

– I det fallet handlar det om att trycka en upplaga på 160 000-200 000 exemplar per dygn, säger Andersen. Skånska Dagbladet skall trycka 40 000-45 000 exemplar. Sammantaget har vi i dag kontrakt på ca 350 000 exemplar, men vi räknar med att kunna attrahera ytterligare svenska och danska kunder.

John Andersen pekar på det nya tryckeriets strategiska läge bara några kilometer från Öresundsbron och menar att man framgångsrikt kan operera på båda sidor om sundet.

För Skånska Dagbladets del innebär den danska tryckerietableringen en lättnad. Skånskans nuvarande press är ålderstigen och behovet av ny, effektiv tryckning har länge varit stort.

– Vi har ju diskuterat ett samarbete med Rotationen till och från ganska länge, säger Rickard Kling, som är speciellt nöjd med att det nya tryckeriet ger betydligt större färgmöjligheter än i dag.

Diskussioner om tryckning har tidigare också skett med Bold/Sydsvenskan och JMS.

Hur bemanningen av det nya tryckeriet skall lösas är ännu oklart och dessutom lite känsligt. I Skånskans nuvarande tryckeri berörs ett 30-tal personer av en nedläggning.
– Min förhoppning är att några skall kunna få jobb hos Rotationen.

– Det här innebär naturligtvis att konkurrensen på tidningstryckerimarknaden hårdnar i Sydsverige och i Danmark, säger Bonnierägda Bold Printing Groups VD Leif Wicklund. Inte minst gäller det då dagtryckning där alla vill ha in mer beläggning.
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.