Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nytt rekord för vk.se

Publicerad: 22 December 2010, 07:17

Med drygt 955.000 besök slog VK.se nytt rekord förra veckan, och trafiken har ökat stadigt under året. HD.se har haft "ett mellanår" och Na.se slog rekord under bevakningen av våldtäktsmannen.


VK.se har gått från att lägga huvudfokus på antalet unika besökare till att främst titta på antalet besök på sajten. Detta eftersom många människor idag har flera uppkopplade enheter som de surfar på.

Att titta på unika besökare blir inte helt rättvisande, säger Ingvar Näslund, ansvarig utgivare på Västerbottens-Kuriren.

Och antalet besök på sajten har ökat. Förra veckan slog man rekord med 955.988 antal besök och 231.257 unika besökare. Och enligt Ingvar Näslund stavas det främsta skälet till rekordet intensivt nyhetsarbete.

Vi jobba hela tiden med att förfina journalistiken. Att parallellpublicera är inte längre intressant utan man måste bygga upp en kvalificerad webbjournalistik där man är aktiv dygnet runt. Vi kan se att allt fler besöker sajten sent på kvällen, sådant måste man ta hänsyn till, förklarar Ingvar Näslund.

Två ytterligare förklaringar till VK.ses framgångar är tidningens bloggportal och satsningen på de 15 superlokala undersajterna. Interaktiviteten med läsarna har också vuxit markant under det senaste året då man har haft totalt 170 000 aktiva läsarkommentarer som redaktionen förmodererar.

Det drar trafik. Folk kommenterar och går sedan tillbaka för att se om fler skrivit, säger Ingvar Näslund som gläds åt att besökssiffrorna vuxit trots ett nyhetsår utan de där riktiga stora händelserna som genererar mycket trafik.

Vad har ni för planer för webben 2011?

Vi vill komma ännu närmare, jobba mer i realtid och förfina metoderna ute på fältet genom att utveckla tekniken. Vi kommer att vara riktigt på tårna hela tiden. Jag tror att vi kommer att passera en miljon besök i början av nästa år.

Men VK.se är inte den enda större lokaltidningssajten som sett besökssiffrorna skjuta i höjden under året som gått. I samband med att den jagade våldtäktsmannen greps i Örebro i höstas slog Nerikes Allehandas sajt NA.se rekord med 212 000 unika besökare under vecka 41.

Det kan jämföras med snittveckan då sajten har 145 000 unika besökare och runt 600 000 besök.  Och även på NA.se stavas framgången intensivt nyhetsarbete och läsarmedverkan.

NA.se var tidigt ute med bra nyhetsförmedling och man är otroligt på hugget. Dessutom är man bra på att förpacka nyheterna, säger Lennart Mattisson, utvecklingschef för digitala medier på Promedia.

Sören Karlsson, chefredaktör på HD.se, beskriver 2010 som något av ett mellanår trots att trafiken vuxit med 20 procent och att man nu har i snitt 215 000 unika besökare per vecka. En omfattande omorganisation med ett helt nytt sätt att jobba har tagit mycket tid och gjort att webben mest bara rullat på.  Men det finns planer för framtiden.

Vår sajt börjar kännas lite gammal och den hänger inte riktigt med när det brinner till nyhetsmässigt. Det märkte vi under valet då nyhetsarbetet var bra men vi hade problem att växla ut det på webben. Det ska vi göra något åt, berättar Sören Karlsson.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.