Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nytt redaktionssystem ska få HD-Sydsvenskan att maxa

Publicerad: 9 maj 2019, 09:22

Genom ett nytt program som räknar ut när publiceringar behövs – och inte behövs – ska Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad optimera sin sajt. Syftet är bland annat att se när man är klar för dagen.


Det nya verktyget Calpal ska hjälpa Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad att optimera publiceringarna och resursanvändadet på redaktionen.

– När vi jämför våra publiceringar med läsningen och affären stämmer inte kurvorna. Vi publicerar helt enkelt artiklar vid fel tillfällen, både ur ett läsar- och affärsperspektiv, säger Mattias Pehrsson, redaktionell utvecklingschef på HD och Sydsvenskan.

Själva idén är att Calpal ska visualisera hur redaktionens publiceringar förhåller sig till de mål som satts upp.

– Vi får fasta mått på hur mycket vi ska producera och ett fast format på redaktionen att förhålla sig till. Då vet vi när vi är färdiga.

Han jämför med papperstidningen, som innehåller ett begränsat antal sidor men som också är anpassad efter läsarna och affären, genom att exempelvis vara tjockare på helgerna när läsarna har mer tid.

– Vi försöker göra motsvarande i den digitala världen.

Att ta fram själva systemet har inneburit ganska små utvecklingskostnader, enligt Mattias Pehrsson.

– Det har framför allt varit ett arbete på redaktionen där vi gradvis ändrat vårt sätt att arbeta och hur vi förhåller oss till metadata och planering. Calpal är visualiseringen av detta och från ett utvecklingsperspektiv har kostnaden för den första versionen varit låg.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.