Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nytt övergrepp på vitryska Dien

Publicerad: 13 Maj 2004, 06:41

KGB-tjänstemän tog sig den 11 maj in på tidningen Diens redaktion i vitryska Grodno och konfiskerade journalisternas arbetsredskap. Även det material som skulle in i nästa utgåva av tidningen tog de med sig.


Det är inte första gången som Dien utsätts för  repressiva åtgärder. Den 7 april beslagtog polisen hela den tryckta upplagan av tidningen.
Chefredaktören, Mikola Markevitj anklagas för att han i den beslagtagna tidningen publicerat ett uttalande av en av stadens företagare, Valeryj Levaneuskij, som pläderade för att man ska hålla icke godkända massmöten.
Vitrysslands journalistförbund protesterar mot maktdemonstrationen mot Dien och kräver att den beslagtagna utgåvan och utrustningen liksom det konfiskerade materialet återlämnas.
”Vi uppmanar företrädare för makten att noga observera vad den vitryska konstitutionen och gällande lagar säger om att skydda samhällets rättigheter inklusive rätten att fritt ta emot och sprida information”, heter det i ett uttalande som det vitryska journalistförbudets styrelse antog den 12 maj.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.