Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nytt mediestöd presenterat

Publicerad: 14 mars 2018, 06:28

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen överlämnade i går propositionen Journalistik i hela landet till riksdagen. Regeringen föreslår bland annat två nya former av mediestöd. Förslaget ska behandlas av riksdagen före sommaren.


Ämnen i artikeln:

Mediestödsnämnden

Det nya mediestödet, som ska gälla parallellt med det nuvarande systemet för presstöd, ska stärka lokal journalistik i hela landet – och framför allt de delar som i dag har begränsad eller mycket lite mediebevakning.

Regeringen vill också höja stödnivåerna för distributionsstödet och driftsstödet för vissa dagstidningar.

”Nu tar vi ett konkret och tydligt steg för att värna den betydelsefulla lokala journalistiken. Med de nya stödformerna som regeringen nu föreslår får Sverige ett mer modernt mediestöd”, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, i ett pressmeddelande.

Vidare föreslås nya former av ett teknikneutralt mediestöd, vilket en majoritet av instanserna var positiva till under remissrundan.

I propositionen föreslås:

- Stöd för lokal journalistik i områden som saknar eller har svag journalistisk bevakning. Detta stöd ska kunna sökas av alla typer av nyhetsmedier.
- Ett utvidgat innovations- och utvecklingsstöd som ska kunna sökas av alla typer av nyhetsmedier. Stödet ska betona innovation och successiv rörelse mot högre grad av utveckling.

Samtidigt vill regeringen att presstödet förlängs samt att distributionsstödet höjs med 50 procent och driftsstödet med 10 procent (för tidningar som kommer ut minst tre gånger i veckan). Dessa förslag behöver dock ett godkännande av Europeiska kommissionen.

Presstödsnämnden vid Myndigheten för press, radio och tv, som prövar de nya stödformerna, föreslås också byta namn till mediestödsnämnden.

Ladda ned propositionen här.

Läs också

Anette Novak om nya mediestödet

Nytt mediestöd presenteras 20 mars

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mediestödsnämnden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev