Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nytt mediestöd presenteras 20 mars

Publicerad: 17 januari 2018, 08:38

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Propositionen som föreslår ett nytt mediestöd som ersätter dagens presstöd kommer att lämnas senast 20 mars och ska behandlas av riksdagen före sommaren. Den stora frågan är hur Alliansen ställer sig till förslaget.


Ämnen i artikeln:

AlliansenAlice Bah KuhnkeAnette Novak

Propositionen Nytt mediestöd ska lämnas 20 mars, enligt riksdagens propositionslista för våren som publicerades igår. Detta för att förslaget ska kunna behandlas av riksdagen före sommaren.

– Vi är i slutfasen nu, och ambitionen är att vi ska kunna blir klara före 20 mars så vi kan fatta beslut i riksdagen innan valet, säger Kristoffer Talltorp som är pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Han vill inte säga något om innehållet i propositionen, eller hur nära Medieutredningens förslag den kommer att landa.

– Innan produkten är färdig kommer vi inte att kommentera detaljerna, av hänsyn till processen.

Tjänstemännen på kulturdepartementet jobbar just nu med att färdigställa propositionen, medan regeringspartiernas företrädare i riksdagen jobbar för att förankra förslaget bland övriga partier. Frågan är om de rödgröna kommer att få med sig Alliansen. Annars faller förslaget.

Under remissrundan fick Berit Högman (s) uppdraget att sondera med Alliansen för att det skulle gå snabbare att få igenom det nya mediestödet. Detta avisades dock av Alliansen som ville vänta tills remissrundan var avslutad. I riksdagen är det nu Berit Högman (S) och Nicklas Malmberg (Mp) som sitter i konstitutionsutskottet som jobbar för att få med sig de övriga partierna. I ett inlägg på Altinget i december skrev företrädare för de fyra allianspartierna att de vill ha en bred uppslutning kring ett nytt mediestöd.

Medieutredningen, som leddes av Anette Novak, lämnade över sitt slutbetänkande ”En gränsöverskridande mediepolitik. För upplysning, engagemang och ansvar” till kulturminister Alice Bah Kuhnke 7 november 2016. Där föreslås bland annat ett nytt mediestöd som blir teknik- och plattformsoberoende och vidgas så att fler kan söka det.

I remissrundan var en majoritet av instanserna positiva till grundtanken att göra stödet teknikoberoende. Däremot kritiserade många övergången från ett rättighetsbaserat till ett tillgångsbaserat mediestöd. Stödets volym ska vara bestämt på förhand och samtidigt öppnar man för att en stor mängd aktörer ska kunna söka det, vilket innebär att ingen kan veta stort stödet blir. Det leder till oförutsägbarhet och svårigheter att budgetera och planera verksamheten för medieföretagen.

Detta verkar även allianspartierna ha tagit intryck av eftersom de i sitt inlägg på Altinget skriver ”Alliansen har presenterat vår syn på hur framtidens mediestöd bör vara utformat för regeringspartierna. Vår utgångspunkt har varit att ge tidningsbranschen den förutsägbarhet som har efterfrågats.”.

En analys av Medieutredningens remissvar finns på Medievärlden Premium (kräver inloggning)

Dagens presstödsregler gäller till och med den 31 december 2019.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev