Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nytt medieetiskt system: SR stretar emot

Publicerad: 3 Februari 2011, 09:26

Sveriges Radios vd Mats Svegfors dömer ut Pressens Samarbetsnämnds förslag på ett utvidgat pressetiskt system.


Medan de övriga parterna är mer eller mindre positiva, säger Mats Svegfors nej.

”Rimligen är denna ide, som jag själv förespråkat, om inte död så allvarligt skadeskjuten så länge som radiochefen är motståndare”, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på sin blogg.

På seminariet höll bland andra Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, Norrans chefredaktör Anette Novak, och TV4: programdirektör Göran Ellung dragningar om vad som krävs för att nytt medieetiskt system ska bli livskraftigt.

Anette Novak beskrev det nya universum av plattformar där det bli otydligt för mediekonsumenterna vilka instanser och regler som gäller för olika publiceringar.

Thomas Mattsson tryckte på att en snabbare handläggning leder till att fällningarna får mer effekt, både på redaktionerna och för allmänheten. Han föreslog också att vissa fall, där barn och icke-offentliga personer är inblandade, ska prioriteras. Thomas Mattsson har lagt ut hela sin presentation på bloggen.

TV4:s programdirektör Göran Ellung är positiv till förslaget medan Sveriges Radios vd Mats Svegfors dömer ut det. Han tycker inte att tidningarna och public service ska blandas ihop i det etiska systemet: ”Jag tycker att det är mycket konstigt att tidningssverige vill ha gemensam prövningsordning med medier som är underkastade krav på opartiskhet och saklighet”, sade han.

Även Robert Rosén kritiserade förslaget, en kritik han utvecklat i det här inlägget. Nu har han följt upp det med ett nytt inlägg efter seminariet i onsdags.

Se diskussionen här.

Robert Rosén: Dåligt förslag om ett nytt pressetiskt system

De medieetiska systemen i Norden – Sverige sticker ut

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.